Çavaria vindt uitsluiting transgenders door Rode Kruis stigmatiserend en ongegrond

Het Rode Kruis sluit transgender personen uit van bloeddonatie. Koepel van transgenderorganisaties çavaria kant zich tegen deze nieuwe maatregel. 

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat transgender personen een risico zouden vormen. Dit is een stigmatiserende maatregel voor een groep die het sowieso al vaak zwaar te verduren heeft”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

Geen Belgisch onderzoek

Het Rode Kruis baseert zich voor de uitsluiting van transgender personen op onderzoek uit het buitenland dat niet extrapoleerbaar is naar alle transgender personen of de Belgische context. “Er is geen indicatie dat bloed van transgender personen in België onveiliger zou zijn dan dat van cisgender personen”, aldus Borghs.

Vragenlijst

Bovendien houdt de nieuwe vraag die voor het bloedgeven gesteld wordt ook weinig steek. “In België is je geslachtsregistratie in feite een registratie van je genderidentiteit, van hoe je je voelt, niet van je biologische geslacht. Je kan via een administratieve procedure je M of V laten aanpassen op je officiële documenten zonder dat je daarvoor langs een dokter moet passeren of je lichaam moet laten veranderen”, legt Borghs uit.

Voor transgender personen die voor een medische transitie kiezen en daardoor tijdelijk niet in aanmerking komen om bloed te geven, hoeft er geen nieuwe vraag te worden toegevoegd. De vragenlijst die je moet invullen voor je bloed mag geven, bevat sowieso al vragen over eventuele operaties die je onderging. Geslachtsoperaties vallen daar dus ook onder.

Stigmatiserend

Het argument dat men met deze maatregel de donor wil beschermen raakt kant noch wal. Borghs: “Als je niet zeker bent wat de draagkracht is van een persoon, dan neem je toch gewoon de laagste hoeveelheid bloed af?”

Çavaria betreurt dat de organisatie niet werd betrokken bij het invoeren van de nieuwe maatregel. “Men had veel misverstanden en stigmatiserende communicatie kunnen voorkomen”, besluit Borghs.

Beeld: çavaria
Bron: çavaria

%d bloggers liken dit: