Twee jaar PrEP in België: beschermd tegen hiv, maar besmet met andere soa’s

PrEP is nu twee jaar terugbetaalbaar in België. Pre-Exposure Prophylaxis beschermt tegen hiv, maar door geen condooms meer te gebruiken, lopen PrEP-nemers meer andere soa’s op.

Vooral mannen die seks hebben met mannen (MSM) gebruiken PrEP. Maar deze homo- en biseksuele mannen zijn dan nu wel beschermd tegen hiv, ze lopen wel meer chlamydia of gonorroe op, en sommigen zelfs hepatitis C op. Want door PrEP gebruiken ze minder condooms.

Dit neveneffect was voorspelbaar en voorspeld. Nu wijst het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) er wel op dat de stijging aan soa-diagnoses al voor de introductie van PrEP was ingezet. 

Condoommoe

“De mannen die PrEP willen, zijn al condoommoe. Als ze met PrEP starten, is een deel al gestopt met het condoomgebruik. Anderen staan op het punt om condooms opzij te leggen. In die risicogroep kan PrEP helpen om tenminste hiv te voorkomen”, zegt dr. Bea Vuylsteke van het ITG in De Standaard

Die andere soa’s zijn overigens te behandelen maar niet ongevaarlijk. Ook die ziektes worden resistent tegen antibiotica.

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Standaard

2 gedachten over “Twee jaar PrEP in België: beschermd tegen hiv, maar besmet met andere soa’s

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: