Antwerp Queer Arts Festival 2019 van woensdag 7 tot zondag 11 augustus

Van woensdag 7 augustus tot zondag 11 augustus kan je in De Studio in Antwerpen terecht voor Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) een overvloed aan performance, (kort)films, spoken word, concerten, beeldende kunst en lezingen.

Van drag-worstelaar Cassandro the Exotico uit Mexico, het collectief SPIT! (Sodomites, Inverts, Perverts Together!) die een geschiedenis van queer manifesten op u afvuren, tot het Britse The Fourth Choir, die muziek van onder meer de heilige Hildegard Van Bingen brengen.

Opstand

Vijftig jaar na de Stonewall Inn-rellen in New York, waar de kiem voor de pridebeweging werd gelegd, brengt het Antwerp Queer Arts Festival ‘RIOT‘. De zesde editie van dit internationale multidisciplinaire kunstenfestival heeft tegelijkagressie, humor, hoop en poëzie op het programma. 

De curatoren van het festival zijn op zoek gegaan naar bijdragen die gekenmerkt worden door verzet, protest, gemarginaliseerde identiteiten of macht. Dat levert een eclectisch programma op. 

Voor mainstream kiest het artistiek team absoluut niet. Performer Gregory Frateur en kunsthistoricus David Snels ontfermden zich al eerder over de programmatie. 

“Bij het herdenken van de Stonewall-rellen denk ik aan de vele rechten die we in een groot deel van de Westerse wereld hebben verworven, de vele landen die het homohuwelijk hebben gelegaliseerd, een openlijk homoseksuele politicus die eerste minister kan worden in Luxemburg enzovoort”, zegt Frateur.

“Maar ik denk ook meteen aan de schietpartij in de gayclub Pulse in Florida in 2016, de moord op Ihsane Jarfi in 2012 op eigen bodem, de vele gevallen van homohaat waaronder die op twee vrouwen op een Londense bus afgelopen mei, de recente uitspraken van Vlaamse politici over homohuwelijk, transgenders en holebi’s en ga zo maar verder. We hebben veel te danken aan de helden van toen maar laten we ervoor zorgen dat ook wij helden zijn voor de LGBTQIAP+ familie van de toekomst. RIOT!” 

Nieuw bloed

Nieuw aan boord als curators zijn filmmaker Guido Verelst en woordkunstenaar Hind Eljadid. “Laten we verschillen zoals alleen gelijken dat kunnen.” 

Auteur en kunstenaar Fleur Pierets is dagelijks de gastvrouw die in gesprek gaat met deelnemende kunstenaars en activisten tijdens het festival. “Als je wil weten hoe verandering eruit ziet, dan moet je naar dit festival komen.” 

Cultuur en politiek

“Het is jammer vast te stellen dat tijdens de voorbije verkiezingscampagne cultuur totaal afwezig was in de debatten, om dan vast te stellen dat de eerste ballonnetjes die na de verkiezingen worden opgelaten door extreemrechts, gaan over hoeveel er nog weg geschraapt kan worden bij wie, en of het niet allemaal nog wat meer mainstream mag zijn”, zegt Marcia Poelman, voorzitter van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen

“Wij geven een podium en een stem aan wat vaak onder de radar blijft, met curatoren die instaan voor kwaliteit.” 

Diversiteit is ook diversiteit van geest

“Het zijn niet onze gelijkgestemden die ons doen nadenken en onze blik verruimen”, zegt schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). 

“Het zijn net die andere stemmen die ons uitdagen om verder te kijken en dat is net wat deze editie van het Antwerp Queer Arts Festival belooft te doen: onze blik verruimen. Zo kunnen we blijven evolueren, als persoon, als stad, als samenleving.”

De Studio

Het festival heeft dit jaar een nieuwe thuis in De Studio. Deze speeltuin laat toe om de bezoekers een volledig parcours voor te schotelen, waarbij ze in alle gangen en kamers van dit enorme gebouw weer iets nieuws kunnen ontdekken.

Beeld: Antwerp Queer Arts Festival
Bron: Antwerp Queer Arts Festival

Een gedachte over “Antwerp Queer Arts Festival 2019 van woensdag 7 tot zondag 11 augustus

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: