Antwerp Pride brengt Amsterdam Rainbow Dress naar M HKA van donderdag 8 tot zondag 11 augustus

Vanaf donderdag 8 augustus exposeert het Museum voor Hedendaagse Kunst van Antwerpen (M HKA) tijdens Antwerp Pride de Amsterdam Rainbow Dress. Dat is een gigantische jurk die aandacht vraagt voor landen waar homoseks(ualiteit) verboden is. 

Wat kan je verwachten? De Amsterdam Rainbow Dress is een jurk van 16 meter diameter met de vlaggen van landen en gebieden waar seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht strafbaar is. Dat is het geval in een zeventigtal landen.

Een zeventigtal?

Hoeveel landen precies? Dat varieert. De vraag is hoe je telt. 

Enkele voorbeelden. In Indonesië is homoseks strafbaar in twee provincies, niet in heel het land. Egypte bestraft homoseks niet bij naam, maar gebruikt het verbod op openbare zedenschennis om voornamelijk homomannen via datingapps als Grindr in de val te lokken en te vervolgen. Homoseks is ook strafbaar in Palestina, maar het gebied is juridisch geen onafhankelijk land. 

De meeste landen waar homoseks strafbaar is, erfden dit van de kolonisator. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voerden hun wetten een beetje overal ter wereld in, inclusief het verbod op sodomie, gross indecency (‘zware onzedigheid’) of carnal knowledge (‘vleselijke kennis’). 

Na de Britse erfenis is islam de meest voorkomende bron voor de strafbaarheid van homoseks.

De Amsterdam Rainbow Dress volgt de lijst van de internationale holebi- en transgenderkoepel ILGA. Daarom dat de samenstelling van de Regenboogjurk kan veranderen. De vlag van Belize in Centraal-Amerika is vervangen door een regenboogvlag. 

Overigens zitten er ook vlaggen van de stad Amsterdam tussen: de drie witte X-jes op een zwarte en rode achtergrond hebben een boute en zelfs kinky uitstraling. 

2016

Mattijs van Bergen en Oeri van Woezik ontwierpen de jurk naar aanleiding van EuroPride 2016 in Amsterdam. Transgender model Valentijn de Hingh was de eerste die de jurk droeg, toen het onthuld werd in het Amsterdam Museum

Sindsdien reist de Rainbow Dress de wereld rond. Het trok al naar Athene, Stockholm, Madrid, Pretoria in Zuid-Afrika en in het Europees Parlement. Daar werd het gedragen door Belgisch trans* model Maxim Magnus uit Schilde.  

Hedendaagse Kunst

De Rainbow Dress zal vanaf donderdag 8 augustus te zien zijn in M HKA aan de Waalsekaai

Beeld: Wikipedia
Bron: Antwerp Pride Magazine

%d bloggers liken dit: