VIDEO | Duitse radiostations spelen lied over coming-out niet

Een aantal radiostations in Duitsland spelen ‘Vincent‘ van Sarah Connor (38) niet af. Het lied gaat over coming-out. Het begint met “Vincent kriegt keinen hoch, wenn er an Mädchen denkt” (“Vincent krijg geen erectie als hij aan meisjes denkt”).

“Naar ons luisteren gezinnen met kleine kinderen aan de ontbijttafel, op weg naar school, kleuterklas of sport”, schrijft programmadirectrice Ina Tenz op de website van Antenne Bayern. De zender wil vermijden dat ouders “onvoorbereid de vraag van het eigen kind beantwoorden moeten: mama, wat betekent een erectie krijgen?” 

Het radiostation knipt daarom de eerste regel weg. 

Andere stations zenden het lied helemaal niet uit. Radio Teddy uit Berlijn heeft het lied niet in de catalogus. Antenne 1 in Stuttgart zend ‘Vincent’ alleen ’s nachts uit. 

Homofobie

‘Vincent’ stond nochtans op 1 op iTunes.

Het Lesben- und Schwulenverband in Deutschland (LSVD) vindt de censuur homofoob. Expliciete heteroseksuele liedjesteksten worden niet gecensureerd.”Zodra het om homo’s gaat, wordt het lastig”, stelt woordvoerder Markus Ulrich in Trouw.

Waargebeurd

Sarah Connor noemt de boycot een kans om over homoseksualiteit te spreken. “Ik weet dat de eerste regel eerst verbluft, verbaast en misschien zelfs voor verontwaardiging zorgt. Dat is allemaal goed voor de omgang met het thema”, zegt ze in Bild.

Ze overwoog nog de eerste regel in “Vincent wordt niet rood” te veranderen, maar zag daarvan af. Met haar lied wilde ze een zoon van een vriendin, die recent uit de kast kwam, te steunen. “‘Ik vind het sterk dat hij gewoon middenin de puberteit met vijftien jaar tegen zijn moeder zegt: zo is het: eat it, live with it”,  zei Connor tegen radiozender RBB.

Beeld: StockSnap, Pixabay
Bron: De Roze Golf

%d bloggers liken dit: