Bloedbank in Gent besmeurd met nepbloed als protest tegen verbod op trans*bloed

In Gent hebben activisten van TransActie een bloedbank besmeurd met nepbloed. Het Rode Kruis aanvaardt bloed van transgenders niet meer, en dat pikken de activisten niet. 

“Hier ons bloed dat je niet wil” staat er tussen de rode bloedspetters op de gevel van het Gentse bloeddonatiecentrum te lezen. De actie vond plaats in de nacht van 10 op 11 juni.

TransActie klaagt de “verrechtsing binnen onze gezondheidsinstanties aan” en leggen de link met “de recente homo- en transfobe uitspraken van N-VA- en Vlaams Belang-kopstukken.”

Geen sympathie

“Wij willen geen sympathie”, reageert een anonieme actievoerder bij VICE. “Het doel van deze actie was onze woede uiten en het onderwerp onder de aandacht brengen. Voor onze actie was er radiostilte rond het onderwerp, de dag erna spraken verschillende belangenorganisaties zich uit tegen de maatregel.”

MSM en trans*

Ook mannen die seks hebben met mannen (MSM) worden beperkt in hun bloeddonatie. Homo- en biseksuele mannen mogen immers twaalf maanden geen homoseks hebben als ze bloed willen doneren

“Het feit dat homo’s sinds 2017 onder strenge voorwaarden bloed mogen geven, is geen overwinning maar eerder een trieste vaststelling. Er moet meer op individuele seksuele activiteit gefocust worden, en niet op genderidentiteit.”

“Een homoseksuele man die beschermde seks heeft, heeft evenveel kans op hiv als een heteroseksuele man die beschermde seks heeft. Een homo moet echter acht maanden langer wachten om bloed te geven. Dat hiv vaker voorkomt bij homo’s, wijst enkel op te weinig bewustmaking, te weinig bescherming en te weinig zorg vanuit de overheid.”

“Het Rode Kruis had zijn argumenten op een veel correctere manier kunnen opnemen in haar vragenlijst. Vragen naar seksueel gedrag of hormonen is veel minder stigmatiserend dan vragen of iemand wettelijk van geslacht is veranderd.”

Beeld: Dr Carl, Pixabay
Bron: VICE

%d bloggers liken dit: