Johan Leman: “Het is beter dat homo’s in Molenbeek niet hand in hand lopen”

Voormalig directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) en pater dominicaan Johan Leman stelt in De Standaard dat homo’s in Sint-Jans-Molenbeek beter niet hand in hand lopen.

“Waarom probeer je niet je eigen middenklasse, die je ziet vertrekken, hier te houden? Dat zijn mensen die Molenbeek al kennen en die er niet van zullen schrikken dat het hier wat vuiler is dan elders. Die weten dat je hier als homokoppel misschien niet hand in hand over straat kan lopen. Dat lijkt me zinvoller dan mensen binnen te halen die na enkele jaren lezersbrieven schrijven waarin ze hun beklag doen over Molenbeek”, zegt Leman in De Standaard.

Hij alludeert op het pleidooi van VRT-journalist Riadh Barhi. Die getuigde hoe vuil Molenbeek is en hoe moeilijk het is om als homokoppel in Molenbeek te wonen. 

“Ik heb liever dat bepaalde progressieve Vlamingen niet naar Molenbeek komen. Als je hier een huis koopt, mag je niet verwachten dat je alleen de lusten zult hebben, met name: goedkopere woningprijzen. Dan wéét je dat je daar enkele lasten moet bijnemen”, zegt Leman nog. 

Niet outen 

Homo’s kunnen zich beter niet outen op straat, aldus Leman. “Er zijn plaatsen waar je dat kunt en plaatsen waar het moeilijk is. Ik verbloem dat niet.”

Ook vrouwen lopen volgens de directeur van integratiecentrum Foyer best niet in rok door sommige wijken. Mijn realiteitszin zegt dat als vrouwen dat doen in sommige buurten, ze schunnige opmerkingen zullen krijgen. Je moet daar niet naïef in zijn. Ik zou het niet uitlokken.”

“Ook wij streven ernaar dat vrouwen overal kunnen lopen in de kleren die ze willen, en dat homoseksualiteit overal aanvaard wordt. Iedereen moet kunnen zijn wie hij is, zonder zijn opinie op te dringen aan een ander. We gaan daar pragmatisch mee om.”

Boze reacties

Barhi is gepikeerd door de houding van Leman. “Ik moet maar verhuizen als homoseksueel uit Molenbeek, da’s de boodschap”, tweet Barhi. “We moesten hier maar niet komen wonen. Het is definitief voorbij de hoop die ik koester voor deze gemeente.”

“Wij moeten juist niet begrijpen dat je slaag krijgt omwille van wie je bent. De anderen moeten begrijpen dat we 2019 zijn, en dat dit België is. Niet Saudi-Arabië. Mijn kleine appt kostte een smak geld hoor. Niks dankzij ‘lage woningprijzen’.”

“En als je wil streven naar het feit dat iedereen in Molenbeek gewoon eens normaal doet, begin je niet met slachtoffers van homofobie en seksisme te culpabiliseren in een nationale krant.”

Beeld: Wikipedia
Bron: De Standaard

%d bloggers liken dit: