RECENSIE | ‘Booksmart’, waar seksuele geaardheid geen issue maar wel een thema is

Op 26 juni kwam ‘Booksmart‘ uit. Een high school-tienerfilm over vriendschap, liefde en grenzen.

De beste vriendinnen Amy en Molly staan aan de vooravond van hun diploma-uitreiking wanneer ze beseffen dat ze de afgelopen jaren alleen maar in de bibliotheek hebben gezeten en veel te weinig hebben gefeest. Ze komen er achter dat hun klasgenoten wél de bloemetjes buiten hebben gezet en toch zijn toegelaten op dezelfde universiteiten. Ze besluiten iedereen te laten zien dat zij ook weten wat het is om te feesten! Nu moeten de meiden er alleen wel achter zien te komen waar het examenfeest is waar ze moeten zijn, want dat is informatie die ze niet in hun studieboeken kunnen vinden.

Amy (Kaitlyn Dever) is ongegeneerd niet-hetero (lesbisch of queer wordt niet gezegd) en haar verlangen naar meisjesliefde komt evenwaardig in beeld als de heteroseksuele verzuchtingen van Molly (Beanie Feldstein).

De seksuele geaardheid van Amy is geen issue in het verhaal maar wel een thema. Amy is al twee jaar out maar kuste nog geen geen meisje. Ze valt voor de ruige maar chille look van de stoere skatergirl Ryan (Victoria Ruesga), maar durft niets zeggen. Uiterlijk straalt Ryan gender-niet-binariteit en lesbisch uit, maar zeker weet Amy het niet. 

Maar de film gaat vooral over vriendschap, de innerlijke strijd over durven dúrven versus niet uit de comfortzone komen.

‘Booksmart’ is grappig, quirky en leuk bedacht. De film is ongegeneerd. Of het een cultstatus zal verwerven, valt af te wachten. 

Net als wel meer tienerfilms appeleert de prent naar de nostalgie van een nooit bestane jeugdtijd. Een aanrader voor liefhebbers van het genre. 

‘Booksmart’
Van: Olivia Wilde.
Met: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Victoria Ruesga.

Beeld: Stocksnap, Pixabay

Een gedachte over “RECENSIE | ‘Booksmart’, waar seksuele geaardheid geen issue maar wel een thema is

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: