Nederland heeft Mr. en Mrs Senior Pride

Marjet Bos is Mrs Senior Pride 2019. Clem Bongers is Mr Senior Pride 2019. Beide senioren werden gekozen op de Nationale Roze Ouderendag van 25 juni in Nederland

De Nationale Roze Ouderendag is een initiatief van Roze 50+. Dat is een samenwerking tussen de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) en COC Nederland

“We reiken deze onderscheiding uit aan mensen die, meestal op de achtergrond, veel betekenen voor de LHBTI-ers in het algemeen en voor LHBTI-ouderen in het bijzonder. Dit jaar gaat de prijs naar Marjet Bos en Clem Bongers. Ik ben bijzonder trots op deze mensen, zij zetten zich al jaren belangeloos in voor anderen!”, zegt ANBO-directrice Liane den Haan.

Marjet Bos

Marjet Bos (67) uit Oldambt, provincie Groningen, werkte 25 jaar als beleidsmedewerker op verschillende ministeries in Den Haag. Daarna is ze omgeschoold tot humanistisch geestelijk verzorger, zodat ze kon doen wat ze het liefste wilde: met mensen werken. 

Toen ze in 2015 met pensioen ging, heeft ze zich volop ingezet voor de Roze 50+ beweging. Ze organiseert de maandelijkse ontmoetingsdagen, stond aan de wieg van het zondagmiddag café en zorgde ervoor dat roze ouderen meer zichtbaar werden. Onder meer door de introductie van het regenboogzebrapad en de gemeentelijke LHBT-beleidsnota in haar woonplaats.

Manon Linschoten van COC Nederland: “Marjet bouwde vanuit het niets aan een LHBTI-gemeenschap van mensen die elkaar weten te vinden, gezelligheid en steun van elkaar krijgen en van waaruit wordt gewerkt aan acceptatie in de meest brede zin van het woord. Zij heeft voor de Roze 50+ een groot bewustwordingsproces op gang gebracht in haar regio en verdient deze prijs voor al haar werk!

Clem Bongers

Clem Bongers (80) woont in Nijmegen en zet zich al ruim 40 jaar in voor de LHBTI-emancipatie, de multiculturele samenleving, ouderenemancipatie en de hulp aan Arabische LHBTI’s en vluchtelingen. 

Hij organiseerde ontmoetingen voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Zo kwam er op het opleidingsinstituut waar hij werkte een homogroep waar studenten en docenten met elkaar samenwerkten om de heteronorm van de samenleving te bespreken. Daarnaast speelde hij in theaterstukken om homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

Clem werd vervolgens voorzitter van de plaatselijke COC-vereniging, voorzitter van de homo-/lesbische adviescommissie van de gemeente en verschillende andere commissies en startte ook nieuwe initiatieven.

Manon Linschoten: “Clem Bongers is een enorme voorvechter voor LHBTI-ouderen in Nederland. Hij stond in 2008 aan de wieg van de Roze Loper, het certificaat voor LHBTI-vriendelijkheid in zorg en welzijn. Ik ben er dan ook trots op dat de titel Mr Senior Pride 2019 naar hem gaat. Hij is een man die door zijn persoonlijke betrokkenheid, belangeloze inzet, humor en charismatische uitstraling mensen voor zich weet te winnen.”

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: