Meer doen voor holebi’s en transgenders? “We moeten af van handelingsverlegenheid”

Handelingsverlegenheid. De term komt wel een aantal keer voor in het memorandum van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen. Ook çavaria gebruikt de term. Een woordje uitleg.

“Hulpverleners en leerkrachten worden wel eens geconfronteerd met een holebi- en/of transgendergerelateerde moeilijkheid”, legt çavaria-coördinator Yves Aerts uit. “Deze hulpverlener of leerkracht wilt wel iets doen tegen holebifobie en transfobie, maar weet niet hoe of durft niet.”

Een soort koudwatervrees. 

“Hiervoor heb je natuurlijk kennis nodig. Hoe pak ik dit fout gedrag aan? Maar daarvoor is er ook beleid nodig. Als een school een antpipestbeleid heeft, dan betekent dat ook dat er opgetreden moet worden wanneer ‘homo’ in een pejoratieve context wordt gebruikt.”

‘Homo’ is een populair scheldwoord bij jongeren.

“En dan is er nog durf nodig. Misschien is de leerkracht zelf holebi en/of transgender maar nog in de kast, en durft die niet optreden uit vrees geout te worden. Anderzijds kan die leerkracht wel out zijn, maar vreest die het verwijt ‘ah ja, die doe omdat die zelf holebi is’.”

“Maar ook die oute zorgverleners en leerkrachten moeten durven optreden. Ook een zorgverlener met migratieachtergrond mag en moet optreden tegen racisme. Waarom LGBT’s niet bij holebifobie en transfobie?”

Handelinsverlegenheid is te vinden op microniveau maar ook macroniveau. “Een schepen van Onderwijs moet niet bang zijn om ook andere onderwijsnetten aan te spreken. Dat kan op overlegmomenten.”

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “Meer doen voor holebi’s en transgenders? “We moeten af van handelingsverlegenheid”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: