Stad Antwerpen verbiedt regenboogpin aan lokketen: “Wij passen de neutrale dienstverlening strikt toe”

Ambtenaren van Stad Antwerpen mogen de regenboogversie van de Antwerpse A-pin niet dragen aan de loketten, tot ontstentenis van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen en gemeenteraadslid Hicham El Mzairh (sp.a).

“Wij passen de neutrale dienstverlening strikt toe”, reageert Dirk Delechambre, woordvoerder van Stad Antwerpen. 

De ‘In Antwerpen kan iedereen stralen’-campagne wordt hernomen tussen 8 juli en 4 augustus. “Het bestuursakkoord stelt de neutraliteit van onze dienstverlening voorop”, stelt de richtlijn voor ambtenaren. “Heb je in jouw functie als stadsmedewerker rechtstreeks contact met burgers? Dan draag je de pin niet tijdens de werkuren.”

Vorig jaar mocht dat wel.

Neutraliteit?

Marcia Poelman vindt de argumentatie van neutraliteit nonsens. Door de regenboogpin te dragen, draag je niet (alleen) je eigen waarden uit, maar die van de Stad, argumenteert ze. 

Integriteitsbureau

Ook het Integritetsbureau volgt die redenering. Het bureau is strikt voor kledingvoorschriften. 

“Maar aangezien het om een campagne van de stad zelf gaat, oordeelden we dat medewerkers de toelating moeten krijgen om deze pin te dragen. Een advies dat niet gewijzigd is”, zegt Annemie Breëns van het Integriteitsbureau in Gazet van Antwerpen.

Nieuw bestuursakkoord

Het verschil met vorig jaar? Een nieuw stadsbestuur en een nieuw bestuursakkoord (‘De Grote Verbinding‘). “In het huidige bestuursakkoord werd duidelijk opgenomen dat er een strikte neutraliteit moet gelden bij stadspersoneel dat in contact komt met burgers. Dat geldt voor alles, ook voor het dragen van pins”, zegt Delechambre.

Poelman en El Mzairh snappen de kronkelredenering niet. “Je brengt de regenboogkleuren aan op openbare gebouwen, maar verbiedt tegelijkertijd de ambtenaren erin diezelfde regenboogkleuren op te pinnen”, zegt El Mzairh. 

Beeld: Stad Antwerpen
Bron: Gazet van Antwerpen

%d bloggers liken dit: