VIDEO | Boysproject pleit voor inloopcentrum en aparte opvang voor LGBT-asielzoekers

Boysproject werkt in Antwerpen met zo’n 300 mannen (M$M) en transgenders die geld verdienen met seks. Jasper Kerremans van Boysproject stelt dat die groep erg moeilijk te bereiken is, maar dat er net daarom meer moet gedaan worden rond en met hen. Dat vertelde hij bij de presentatie van het memorandum van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen.

Voor mannen die seks hebben met mannen voor geld wordt wel de afkorting M$M gebruikt. Een speling op mannen die seks hebben mannen (MSM) en het dollarteken om geld te symboliseren.

Verelst verschiet van het lage cijfer van Unia. Slechts 17 meldingen van fysiek hoebifoob geweld? “Dat hebben we bij onze doelgroep al”, zegt Verelst. 

Hij pleit voor een inloopcentrum voor LGBT-asielzoekers. Boysproject heeft zo’n open onthaal zonder afspraak voor sekswerkers, maar ook andere LGBT-asielzoekers komen er binnen. “Niet alle LGBT-vluchtelingen zijn sekswerkers uiteraard.”

Maar Boysproject focust wel op sekswerkers. Daarom pleit hij voor zo’n inloopcentrum voor (andere) LGBT-vluchtelingen. “Zij zitten met veel vragen, onder meer over hun geaardheid. Ze hebben nood aan een veilige plek.”

Dertig per week

Boysproject ontvangt zo’n dertig mensen elke woensdag. Daar zijn 43 nationaliteiten bij. 

Aparte opvang

Aparte opvang is nodig omdat bijvoorbeeld transgender (sekswerkende) migranten, een gemakkelijk doelwit zijn voor geweld. Maar zij willen niet naar een gewone opvang.

“Principieel zijn we tegen”, stelt çavaria-coördnator Yves Aerts, “maar als het blijkt dat het nodig is, dan moeten we aparte opvang voor holebi’s en transgenders op de vlucht organiseren.”

Beeld: Boysproject

%d bloggers liken dit: