VIDEO | Yves Aerts: “LGBT-strijd verplaatst zich naar kwesties uit het dagelijkse leven”

De strijd voor gelijke rechten voor holebi’s en transgenders verplaatst zich naar kwesties uit het dagelijkse leven. Dat zegt çavaria-coördinator Yves Aerts.

Aerts was te gast bij de voorstelling van het memorandum van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen voor Stad Antwerpen. Die presentatie vond plaats op 28 juni, de vijftigste verjaardag van de Stonewall Inn-rellen in New York

Hij benadrukt het belang van het lokaal beleid. “Lokale besturen zijn de plek waar de inwoners mt ‘Hét Bestuur’ in aanraking komen. Ze gaan daar om hun kind aan te geven, ze gaan daar naar de politie als er een probleem is, ze gaan daar naar het rusthuis… het heeft veel impact op hun leven. Ze gaan daar school.”

Werkgever en dienstverlener

Een lokaal bestuur is werkgever en dienstverlener. “Een lokaal bestuur komt met superveel mensen in contact”, zegt Aerts.

80%

“Nu tachtig procent van het wettelijke framework in orde is. Tachtig procent, we zijn er nog niet. Het is nu superbelangrijk in te zetten op het dagelijkse leven. Dat speelt zich af in het gezin, op school en op het werk.”

Algemeen en doelgroepgericht

Een algemeen inclusiebeleid is goed “en de basis”, zegt Aerts. Maar daarbij moet je ook doelgroepgericht werken. “Specifiek, niet per se apart. Maar het moet wel herkenbaar zijn voor de doelgroep. Die moet zich daarin kunnen vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor holebi’s en transgenders.”

Aerts neemt als voorbeeld de strijd tegen hiv. Mannen die seks hebben met mannen (MSM) moeten gewoon bij de huisarts een hiv-test kunnen laten doen. Maar er zijn tal van MSM die dat niet willen, omdat die huisarts bijvoorbeeld ook familieleden behandelt. 

“Dan is het goed dat deze MSM terechtkunnen bij het Testcenter ITG. Algemeen beleid is nodig, maar specifiek ook. 

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “VIDEO | Yves Aerts: “LGBT-strijd verplaatst zich naar kwesties uit het dagelijkse leven”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: