PVDA wil meer diepgang in ‘In Antwerpen kan iedereen stralen’-campagne

Ben Van Duppen (Mix, PVDA), mist diepgang in de ‘In Antwerpen kan iedereen stralen‘-campagne. 

“Het stadsbestuur heeft ervoor gekozen om diversiteit en inclusie als kortetermijnprojecten te zien. Zij zien mensen als iets waar je voor enkele dagen geld en tijd voor vrijmaakt en dan weer laat vallen”, zegt Van Duppen in Knack

Regenboogpin

De regenboogpin is beschikbaar voor het publiek, maar loketmedewerkers mogen tijdens het uitoefenen van hun lokettakken de pin niet dragen. “Het zou de neutraliteit schenden. Terwijl de hele stad bruist van de diversiteit, zou een speldje op de revers van onze ambtenaren nu opeens de neutraliteit van de dienstverlening in het gedrang brengen? Begrijpe wie kan. Liefde is geen ideologie. Liefde is geen politieke mening. Liefde is geen keuze. Liefde is gewoon liefde”, aldus Duppen.

Lijstjes

De oplossing van schepen van Gelijke Kansen Tom Meeuws (sp.a), die een lijst met campagnes wil opstellen, vindt Van Duppen maar niks. “Dat moet met straatlengtes voorsprong de meest verkrampte manier zijn die je kan bedenken om met diversiteit om te gaan: hokjes uittekenen waaraan je jezelf moet schikken. Nu eens mogen de holebi’s en transgenders zichzelf zijn, en dan is het zwijgen en aan de volgende groep.”

Diepgang

Van Duppen pleit voor meer diepgang. “De campagnewebsite is een tekenend voorbeeld: het is een droge bedoening waarop LGBT+ personen opgeroepen worden om aangifte te doen wanneer ze in aanraking komen met geweld of discriminatie. Het zegt ook waar je zelf een regenboogpinnetje zou kunnen krijgen. Maar daar stopt het. “

“Terwijl dit hét moment zou kunnen zijn om de diversiteit in onze stad uit te dragen in woord en beeld, stopt het verhaal bij waarschuwingen en een oproep tot aangifte op een website die qua ambitie schril afsteekt tegen de regenboogkleuren in de stad. Het is duidelijk: wij zijn gewoon deel van een makke communicatiestrategie.”

“Een echte betoging”

Voor Van Duppen moet Antwerp Pride weer “een echte betoging” worden. “Voor een actief beleid tegen discriminatie op lange termijn dat verder gaat dan een kortstondige marketingstrategie. Enkel op die manier zullen wij ons altijd hier thuis voelen. En als het even mag, voor het recht van loketbedienden om binnen de grenzen van de politieke neutraliteit, te dragen wat ze willen.”

Beeld: B3R3N1C3, Pixabay
Bron: Knack

%d bloggers liken dit: