Politie Antwerpen en Antwerp Pride: #ProudToBeYourFriend maar bewust dat het geen evidentie is

Ook dit jaar paradeert Politiezone Antwerpen in uniform tijdens de Antwerp Pride-parade. Hoofdinspecteur Kristof De Busser, diensthoofd diversiteit, blikt terug hoe het vroeger was en kijkt naar de vooruitgang die geboekt is. 

“De jaren 60 en 70 waren turbulente jaren voor de LGBT+-gemeenschap”, schrijft De Busser in Antwerp Pride Magazine. “Ook in België, waar de rijkswacht in deze periode registraties deed op homo-ontmoetingsplaatsen. Ook voor onze eigen LGBT-medewerkers waren het geen prettige tijden. Een LGBT-medewerker kon makkelijk ontzet worden uit het politieambt.”

Dat de politie zo openlijk en zichtbaar deelneemt aan een pride is geen evidentie. Historisch gezien niet voor de politie, maar ook (nu) voor holebi’s, transgenders en queers. Niet iedereen waardeert de deelname van politiemensen in uniform. 

Erkenning

“Ondertussen ligt deze periode ver achter ons en is er van deze controles geen spoor meer terug te vinden in onze informaticasystemen, laat staan dat er nog dergelijke richtlijnen bestaan”, aldus De Busser.

“De rellen naar aanleiding van de razzia op The Stonewall Inn in New York hebben een verandering op gang gebracht, zowel in de maatschappij als binnen de verschillende overheden. We beseffen als Politiezone Antwerpen maar al te goed waar de oorsprong van de prides ligt, namelijk als reactie op ongeoorloofde politiecontroles en politiegeweld.”

Een start

In 2001 is Politiezone Antwerpen zijn band met de LGBT+-gemeenschap beginnen opbouwen. 

“In 2006 heeft ons diversiteitsbeleid rond LGBT+ een impuls gekregen met onder meer de deelname aan grote evenementen. Hieruit is onze huidige rol binnen Antwerp Pride gegroeid. Het is een maatschappelijk signaal dat we geven, en we zijn dankbaar dat de LGBT+gemeenschap Politiezone Antwerpen omarmt en ons een plek geeft binnen hun feestelijkheden.”

Oprechte bondgenoot

“We zijn vandaag de dag trots dat we in Antwerpen een voortrekkersrol kunnen spelen als het gaat om diversiteit en gelijke kansen voor iedereen. Ondertussen is Politiezone Antwerpen een oprechte bondgenoot geworden van de LGBT+-gemeenschap.” 

“We hebben een duurzaam partnerschap met de organisatie van Antwerp Pride, Het Roze Huis – çavaria Antwerpen waar we met ons netwerk diversiteit lid zijn en we werken actief mee aan verschillende andere evenementen zoals T-day of L-day.”

“We zijn er ons van bewust dat er nog uitdagingen zijn”, erkent De Busser.

“Zo blijft het moeilijk om sommige groepen te bereiken. Denken we maar aan de kwetsbare slachtoffers van haatmisdrijven, discriminatie of racisme. Stap voor stap bouwen we aan onze vertrouwensrelatie met de verschillende gemeenschappen van onze stad.”

Proud to be your friend

De politie blijft trouw aan de slogan ‘Proud to be your friend‘. Politiebeambten en burgermedewerkers nemen zaterdag 10 augustus deel aan Antwerp Pride.

“Naast deze erg zichtbare delegatie van ons korps, werken er nog veel medewerkers voor- en achter de schermen. De erg zichtbare aanwezigheid van Politiezone Antwerpen is voor ons dit jaar extra symbolisch, het thema van 2019 ‘Riot‘ spreekt voor zich.” 

“Samen zorgen we er voor dat deze editie van Antwerp Pride veilig en onvergetelijk wordt. We rekenen ook op jullie om er een veilige editie van te maken.”

“Heb geduld en respect bij onze controles, laat grote rugzakken thuis en wees voorzichtig met glas. Bij incidenten volg je best nauwgezet onze instructies. Je kan ons voor dringende politiehulp contacteren via 101, voor niet dringende zaken bel je De Blauwe Lijn 0800 123 12 of maak je online een afspraak.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: Antwerp Pride Magazine

2 gedachten over “Politie Antwerpen en Antwerp Pride: #ProudToBeYourFriend maar bewust dat het geen evidentie is

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: