Geen meerouderschap in Nederland

Er komt geen meerouderschap in Nederland. Dat heeft minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) bekendgemaakt. COC Nederland is kwaad en teleurgesteld.

“Ik vind het diep triest dat het kabinet meeroudergezinnen zo in kou laat staan. Ieder kind heeft recht op een goede juridische band met zijn ouders, of dat nu één, twee, drie of vier ouders zijn”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Politieke koehandel?

“Er ligt een kraakhelder advies van een staatscommissie en een tweederdemeerderheid van de Tweede Kamer heeft ons beloofd om meerouderschap te regelen. Ik kan dit besluit van minister Dekker niet anders uitleggen dan als politieke koehandel over de ruggen van meeroudergezinnen. Ik reken er op dat VVD, D66 en andere partijen dat rechtzetten en alsnog op korte termijn voor een meerouderschapswet zorgen.”

De lijsttrekkers van coalitiefracties VVD, D66 en zes andere partijen – samen goed voor een twee derde meerderheid in de Kamer – beloofden naar aanleiding van de verkiezingen van 2017 om meerouderschap en meeroudergezag snel bij wet te regelen. In 2016 riep de staatsscommissie Herijking Ouderschap de regering unaniem op om meerouderschap en meeroudergezag in het belang van het kind bij wet te regelen.

Beperkt meerouderlijk gezag

Toch maakte het minister Dekker op vrijdag 12 juli bekend alleen een zeer beperkte vorm van meeroudergezag (“deelgezag”) mogelijk te willen maken. 

“Daarmee zijn de juridische problemen voor meeroudergezinnen verre van opgelost”, zegt Oosenburg.

“Met dit voorstel mogen de ouders straks bijvoorbeeld wel mee naar een oudercontact, maar het kind wordt wees als zijn twee officiële ouders overlijden. Ik vind dat onaanvaardbaar.”

Oosenbrug wijst er verder op dat, omdat de regering meerouderschap niet regelt, ouders aan hun kind moeten uitleggen dat hun derde of vierde pappa of mama officieel niets van ze is, en hoe pijnlijk dat is. 

Ook loopt het kind allerlei financieel voordeel mis, bijvoorbeeld omdat het veel meer belasting betaalt over een studiebijlage, schenking of erfenis. Het kabinet schets in haar brief aan de Kamer nog een reeks andere nadelen voor kinderen in meeroudergezinnen van het niet invoeren van een meerouderschapswet, onder meer op het gebied van nabestaandenuitkeringen, wezenpensioen en het gebrek aan geboorteverlof voor de ouders.

Steeds meer kinderen groeien vanaf de geboorte op bij drie of vier ouders. In praktijk gaat het dan bijvoorbeeld om een lesbisch paar en een homoman of homopaar en hun kinderen. De band van deze kinderen met hun derde en vierde ouder wordt nu op geen enkele manier wettelijk beschermd of erkend.

Staatscommissie

De staatscommissie Herijking Ouderschap, die de regering in 2014 instelde, adviseerde in 2016 om meerouderschap en meeroudergezag volledig wettelijk te regelen en stelde een concept-wet op. Volgens de staatscommissie is het in het belang van kinderen in meeroudergezinnen dat de feitelijke situatie waarin zij opgroeien juridisch goed beschermd wordt. Ouder en kind moeten waar mogelijk tijdens het opgroeien wettelijk met elkaar verbonden blijven.

Draagmoederschap

Minister Dekker zal het advies van de staatscommissie om een draagmoederschapsregeling op te stellen wel uitvoeren, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. 

COC en Meer dan Gewenst zijn vóór een dergelijke regeling en positief over dit besluit van de minister. Wetgeving creëert optimale zekerheid voor kind, draagmoeder en ouders en voorkomt dat wensouders noodgedwongen hun toevlucht zoeken tot het buitenland waar zaken minder goed geregeld zijn.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Geen meerouderschap in Nederland

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: