Regenboogambassadeurs: zorgorganisaties moeten hun coming-out doen

Mensen die voor Stad Antwerpen zich bekommeren over senioren, krijgen vormingen om te leren omgaan met de gevoeligheden die LGBT-ouderen hebben. Dat vertelde Patrick Ghaens van de Regenboogambassadeurs bij de presentatie van het memorandum van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen gericht aan Stad Antwerpen.

Sowieso is seksualiteit en ouderen een gênant gespreksonderwerp, stelt Ghaens. Ghaens werkt bij het Zorgbedrijf van Stad Antwerpen. Hij wilt dat rusthuizen LGBT-vriendelijk zijn en dat bijvoorbeeld tonen door eens de regenboogvlag uit te hangen. 

“Zorgorganisaties zouden hun coming-out moeten doen als zijnde holebi- en transgendervriendelijk”, zegt Ghaens hij stelt vast dat LGBT-senioren zorgorganisaties screenen hierop. 

Als de LGBT-vriendelijkheid niet expliciet is, denken deze senioren dan ook dat de organisatie niet LGBT-vriendelijk is.

Afhankelijk

Iemand die gaat wonen in een woonzorgcentrum (wzc) wordt afhankelijk. “Je moet met de andere bewoners en het personeel verder door het leven gaan. Niemand wil zijn identiteit aan de deur van de instelling achterlaten”, stelt Ghaens.

(Klein)kinderen

Ook heteroseksuele senioren kunnen LGBT-inclusie gebruiken. Ghaens geeft het voorbeeld van de grootvader van wie een van de kleinkinderen transgender is. Ook die senior moet zich goed voelen in de instelling om zijn kleinkind te laten komen. 

Eenzaamheid

Het beleid is nu om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en pas later in een wzc te verwelkomen. “Maar bij een recent onderzoek over eenzaamheid hadden de professoren niet gedacht aan holebi’s en transgenders.”

Beeld: LMoonlight, Pixabay

%d bloggers liken dit: