2 jaar PrEP in België: keuze hoe je je beschermt tegen hiv

PrEP is sinds juni 2017 terugbetaalbaar in België. PrEP is een voorzorgspil tegen hiv. Vorig jaar kregen zo’n 2100 mensen in België PrEP.

“Vroeger had je alleen condooms om je voor hiv te beschermen, nu kan je ook voor PrEP kiezen”, zegt Sensoa-woordvoerder Boris Cruyssaert in De Standaard. Volgens ons is het een succes. We zouden willen dat meer homomannen voor PrEP kiezen.”

“Iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe hij zich het best beschermt tegen hiv” en voor Sensoa is PrEP dan ook een realistische strategie tegen hiv.

Meer andere soa’s

PrEP beschermt tegen hiv, maar niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen. “De homomannen die PrEP gebruiken, worden wel regelmatig getest op soa’s. Vroeger bleven ze daar langer mee rondlopen en besmetten ze intussen anderen. Nu worden de andere soa’s onmiddellijk opgespoord. PrEP biedt de mogelijkheid om over je seksuele gezondheid te praten. Dat is winst voor de volksgezondheid”, aldus Cruyssaert.

Condoommoeheid

Condoomgebruik is ook niet onfeilbaar, stelt Cruyssaert. Je hebt niet altijd controle over het gebruik. Zeker niet op seksfeestjes, waar alcohol en drugs worden gebruikt. 

Ook lichamelijk is condoomgebruik niet evident. Voor condooms moet de penis echt stijf staan. “Vanaf 40 jaar wordt dat bij veel mannen minder en wordt het voor hen moeilijker om een condoom te gebruiken. Vroeger viel die groep uit de boot als het om hiv-preventie ging. Nu is er een volwaardig alternatief.”

Moet de overheid zich moeien met seksueel genot? “Een behandeling van iemand die hiv heeft opgelopen, kost meer dan iemand preventief hiv-medicatie te geven. De overheid wint er dus bij als we hiv-infecties voorkomen met PrEP.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Standaard

%d bloggers liken dit: