Nederland kort sperperiode homo-bloeddonatie in tot 4 maanden

In Nederland mogen mannen die seks hebben met mannen (MSM) nu vier maanden na hun laatste keer homoseks bloed doneren. Dat heeft bloedbank Sanquin beslist. 

Voorheen was de sperperiode voor bloeddonatie door MSM twaalf maanden. Ook in België moeten homo- en biseksuele mannen twaalf maanden wachten.

De sperperiode heeft te maken met het risico op bloedoverdraagbare infecties: dat is bij mannen die seks hebben met mannen groter dan bij andere groepen, aldus Sanquin. Toch is een jaar wachten niet langer nodig: een eventuele besmetting met hepatitis B is vier maanden na onveilig seksueel contact op te sporen met een bloedtest.

Gedrag

COC Nederland vindt vier maanden wachttijd nog steeds te lang, aldus woordvoerder Philip Tijsma. “Je gunt iedereen vaker dan eens per vier maanden seks, maar dan kun je als homo- of bi-man nog steeds geen bloed doneren.”

De organisatie krijgt regelmatig klachten van de achterban over het beleid van Sanquin. “Mensen laten weten dat ze dit onnodig discriminerend vinden. Wat ons betreft zou risicogedrag het criterium moeten zijn: niet met wíé je seks hebt, maar óf je veilige seks hebt.”

Beeld: Wikipedia
Bron: NU.nl

%d bloggers liken dit: