Jongeren vinden ‘homofiel’ en ‘lesbo’ onaanvaardbaar, kwart LGBT’s gebruikt ‘homo’ zelf als scheldwoord

59% van de jongeren in Nederland vindt ‘homofiel’ onaanvaardbaar. 55% vindt ‘lesbo’ onaanvaardbaar als omschrijving. ‘Homo’, ‘homoseksueel’ en ‘gay’ zijn wel oké. 

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in aanloop naar Pride Amsterdam.

Naast een lijst met termen die werd voorgelegd, konden jonge LHBTI+ deelnemers ook zelf woorden opgeven die ze niet vinden kunnen. Hierbij werden ‘pot’, ‘flikker’, ‘nicht’, ‘poot’, ‘mietje’ en ‘faggot’ het vaakst genoemd.

Zelf of door een ander?

In de open antwoorden geven sommige respondenten aan dat ze het wel een verschil vinden of ze zelf het woord gebruiken of dat derden het zeggen. 

Een respondent getuigt: “Ik noem sommige vrienden die homo zijn wel eens flikker. Je moet wel zeker weten dat de andere persoon het niet kwaad opvat, anders houd ik m’n mond.”

‘Ik val op mannen’

Een ruime meerderheid van de jonge LGBT’s vindt de woorden ‘homoseksueel’ (94%), ‘gay’ (87%) en ‘homo’ (82%) wel aanvaardbaar, net als lesbisch (94%) en lesbienne (91%).

Homo’s die ‘homo’ als scheldwoord gebruiken

Een kwart van de LGBT-jongeren geeft aan het woord ‘homo’ wel eens te gebruiken als scheldwoord. 

43% van de hetero’s gebruikt ‘homo’ als scheldwoord. Velen schrijven dat ze het vaak als grap bedoelen en niet om een ander te kwetsen: “Ik zeg het soms onbewust. Maar het woord is best inwisselbaar als ik wil schelden. De intentie is niet om iemands geaardheid te beledigen.”

Desondanks zouden sommige jonge LGBT’s liever zien dat het woord homo niet op deze manier gebruikt wordt.

Zo schrijft iemand: “Zolang het woord homo als scheldwoord gebruikt wordt, bestempel je deze groep als minderwaardig. Een grapje is hetzelfde verhaal, want als het woord niet zo beladen was dan zou het niet eens grappig zijn. Je houdt negativiteit in stand door het als scheldwoord te gebruiken.”

Over dit onderzoek 

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 3 tot en met 15 juli 2019, deden  732 holebi’s en transgenders mee en 1023 niet-LGBT-jongeren. 

De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Beeld: Wikipedia
Bron: NPO3

%d bloggers liken dit: