Maanlanding, macho’s en modelvrouwen: genderqueere rondleiding van Marcia Poelman in het FOMU op 3 en 10 augustus tijdens Antwerp Queer Arts Festival en Antwerp Pride

Marcia Poelman van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen en Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) werkt een rondleiding uit in het provinciaal fotomuseum FOMU voor Museumnacht en Antwerp Pride. Ze zal de tentoonstelling ‘Moon/Maan‘ bekijken door een gederqueere, emancipatorische roze bril. 

Poelman is uitgenodigd voor het rondleidingenconcept ‘New Narratives‘. Elke maand vraagt FOMU een gastspreker om nieuwe verhalen (narratieven) toe te voegen aan de collectie en tentoonstellingen in het FOMU. Als deelnemer word je uitgenodigd om mee te denken over deze nieuwe betekenissen en hierover in gesprek te gaan met elkaar. Elke rondleiding vertrekt vanuit het persoonlijk perspectief van de gastspreker. Het thema en de aanpak is dus telkens anders. 

Marcia Poelman is socioloog van opleiding. Ze werkt al jaren rond diversiteit en gelijke kansen, zowel op vlak van onderzoek als beleid.

Vijftig

“Ik koos om rond ‘Moon/maan’ te werken omdat de maanlanding vijftig jaar geleden gebeurde”, vertelt Poelman aan Be Out. “Net als de Stonewall Inn-rellen.”

“Het was een tijd van sociale omwenteling. Enerzijds had je protesten, Stonewall, de anti-Vietnamoorlogbeweging en seksuele bevrijding; anderzijds stelden de powers that be alles in het werk om een traditioneel ideaalbeeld voorop te stellen, zoals de foto van de astronautenvrouwen illustreert.”

“Kan het meer fallisch?”

Machthebbers en homo’s

Poelman werkt haar rondleiding nog uit – ze heeft nog enkele dagen – maar ze verkent ook de haat-liefde-obsessie van mannelijke, heteroseksuele cisgender machthebbers met homoseksualiteit en homo-erotiek. 

Denk aan de alfaman-, macho portretten van Vladimir Poetin. “Autocraten benadrukken graag hypermannelijkheid, maar een Poetin poseert wel in homo-erotische poses.”

Machthebbers houden niet van wat afwijkt van hun norm. Anderzijds instrumentaliseren ze graag protest. Zo onstaat pinkwashing en cultural appropriation.

Hoe dat past in Maanexploratie anno 1969? Dat kom je te weten op Museumnacht op zaterdag 3 augustus en op pridedag zaterdag 10 augustus. 

AQAF neemt tijdens het festival ook de Instagram-account @fomuantwerp over.

Praktische informatie

Beeld: Pixabay

%d bloggers liken dit: