#QueersAgainstPinkwashing plakken stickers die ‘In Antwerpen kan iedereen stralen’ selectieve diversiteit verwijten

De campagne ‘In Antwerpen kan iedereen stralen‘ van Stad Antwerpen wordt niet unaniem gesmaakt. 

#QueersAgainstPinkwashing plakte her en der in Antwerpen stickers met boodschappen als “In Antwerpen kan iedereen stralen. Ook als je Mohamed heet en een woning zoekt?” en “In Antwerpen kan iedereen stralen. Ook als je regenboogpin wil dragen achter het loket?”.

Dat laatste is een verwijzing naar de kronkel bij het stadsbestuur van N-VA, Open Vld en sp.a dat enerzijds regenboogpins uitdeelt maar anderzijds loketbedienden verbiedt ze te dragen tijdens de werkuren

De initiatiefnemers verwijten de stadscampagne selectief aan diversiteit te doen. Ze gebruiken het woord pinkwashing.

Pinkwashing zijn uiteenlopende (politieke) marketingstrategieën, gericht op het promoten van producten, landen, personen of andere entiteiten, door het schetsen van een homovriendelijk beeld, met als doel gezien te worden als tolerant, vooruitstrevend en modern, waarbij dit positieve beeld wordt gebruikt om iets anders te verhullen. Pinkwashing is een porte-manteauwoord van Pink (“roze”), waarmee verwezen wordt naar de LHBT-gemeenschap, en Whitewashing, letterlijk “witwassen”. De beschuldiging is als eerste geuit tegen de staat Israël, maar wordt sindsdien vaker gebruikt.

(Wikipedia)

De gebruikte regenboogvlag combineert ook de transgenderkleuren hemelblauw, wit en roze en bruine en zwarte strepen. Die staan symbool voor niet-blanke LGBT’s. Maar die keuze is ook niet zonder controverse

BOEH

Ook Baas Over Eigen Hoofd, dat ijvert voor het mogelijk van het dragen van het hoofddoek door moslima’s op school en in overheidsdiensten, nam vorig jaar al al de regenboogcampagne van de Stad op de korrel. 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: