Eerste paspoort met X voor non-binaire persoon in Nederland

Nanoah Struik (19) uit Emmen in Drenthe is de tweede volwassene in Nederland die van de rechter een X in het paspoort mag in plaats van een M of een V. Struik is bovendien de eerste die dit enkel op basis van genderidentiteit krijgt. 

Transgender Netwerk Nederland (TNN), COC Nederland en de Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) zijn blij met de uitspraak.

TNN, NNID en COC pleiten al lang voor het mogelijk maken van paspoorten en identiteitskaarten zonder geslachtsaanduiding. Hoewelde regering eerder aangaf hier werk van te willen maken, is er nog weinig gebeurd. 

“Het is dus goed nieuws dat de rechter wéér iemand in het gelijk heeft gesteld die een paspoort zonder M of V wil”, vinden de belangenorganisaties, die de regering oproepen om snel vervolgstappen te zetten.

Intersekse <-> non-binair

Op 19 oktober 2018 kreeg Leonne Zeegers als eerste in Nederland een X in het paspoort. Zeegers is een intersekse persoon én voelt zich man noch vrouw. Nanoah Struik volgde deze ontwikkeling met grote belangstelling. Zelf is Struik niet intersekse maar wel non-binair, en een V of een M past Struik niet.

Struik zou tot in oktober moeten wachten om een paspoort aan te vragen, nadat de termijn voor een beroep is verstreken. Het stadsbestuur van Emmen heeft aangegeven een paspoort te willen afleveren. 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Eerste paspoort met X voor non-binaire persoon in Nederland

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: