Gay Star News stopt

Oprichters Tris Reid-Smith en Scott Nunn hebben op 30 juli bevestigt dat Gay Star News (GSN) stopt. De Britse en wereldwijde LGBT-nieuwssite startte in januari 2012.

Reid-Smith en Nunn geven enkele redenen waarom stopt. De economische onzekerheid ten gevolge van de Brexit-soep en bedrijven die liever “kortstondig hun logo regenboogkleuren geven in plaats van duurzaam te investeren in LGBT-initiatieven” (wat zij tokenism noemen).

Maar veel meer bedrijven willen gewoon niets doen met LGBT’s. “Meestal zijn enkele individu’s binnen een bedrijf wel enthousiast maar blokkeren anderen de investering.”

Concurrenten

De initiatiefnemers danken hun concurrenten en collega’s van andere media om hen bij de les te houden. “We zien hen als vrienden en wensen hen veel succes.”

Financieel

Reid-Smith en Nunn benadrukken dat de stopzetting louter een geldkwestie is. De sitestatistieken zijn erg goed. Tegen 2015 kreeg GSN maandelijks vijf miljoen unieke bezoekers over de vloer.

Blijkbaar zijn er initiatieven om GSN te redden, maar die zijn nog niet concreet. 

Commentaar van Be Out-beheerder Timothy Junes:

Als Engelstalig medium focuste GSN weliswaar vooral op het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Soms was die invalshoek erg duidelijk in redactionele keuzes. Zo bashte GSN ‘Girl‘ zonder genade. In de Angelsaksische wereld is het not done om minderheden door derden te laten spelen, acteren, vertegenwoordigen. 

Maar Gay Star News bracht wel nieuws uit de hele wereld, zeven dagen op zeven, de klok rond. Telkens met duidelijke tijdsaanduiding, zonder te antedateren en met duidelijke bronvermeldingen. 

GSN was dan ook een grote bron voor Be Out en tijdens mijn tijd bij ZIZO. Hopelijk komt er een doorstart. Het verdwijnen van Gay Star News is dan ook bijzonder droevig nieuws. 

Beeld: Gay Star News
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: