Gaypride een feest van blote bovenlijven, strings en leeroutfits? Statistieken spreken dat tegen

Het cliché gaat dat een gaypride een festijn is van mannen in ontbloot bovenlijf, leer en/of strings zijn. De Volkskrant telde ze.

Komend weekend is het Groot Feest in Amsterdam met de Canal Parade van Pride Amsterdam. Het beeld in vele hoofden is dat van uitgelaten homo- en biseksuele mannen in string, in leer en zonder (T-)shirt. 

Omdat de pride in Amsterdam een botenparade is, is het relatief eenvoudig de deelnemers (niet de toeschouwers) te tellen. Op basis van televisiebeelden van editie 2018 telt de krant:

  • 6.162 opvarenden.
  • 20 mannen en 1 vrouw in string. Dat 0,32%. Of jockstraps zijn meegerekend of dat de auteur het verschil kent, is niet duidelijk. 
  • 48 mensen (0,78%) droeg leer.
  • 401 opvarenden toonden hun ontbloot bovenlijf. 6,51%. “waarvan droegen de meesten ook een string. Kanttekening: het was niet altijd bij iedereen goed te zien wat ze aanhadden.”
  • 8 boten hadden 1 persoon met string aan boord.
  • 4 boten met 2 tot 5 mannen in string. 
  • Meer dan de helft van de 47 boten hadden opvarenden zonder shirt bij.
  • De Mister B. Leatherboat (98 opvarenden) was relatief het sterkst vertegenwoordigd qua aantal mensen in leer (20) en bloot bovenlijf (68).

Media

Nelson Sousa da Cunha van de Mister B.-leerwinkel legt de schuld bij media die graag deze enkelingen tonen. Ook bij niet-pride-gerelateerde LGBT-nieuwsitems. 

COC Nederland treedt hem daarbij bij. In het verleden stuurde COC naar meerdere media boze brieven met de vraag een juister beeld te tonen. De ombudsman van de NOS had daar alvast oren naar.

Onder druk

Mister B. heeft zelf last van de herhaalde blote-billen-beelden. Door deze herhaling krijgt de leerboot van de eigen community de kritiek te bloot te zijn. “Maar de juiste vraag is: waarom zou het niet mogen? We vormen maar een klein deel van de community, net als de dragqueens. Waarom moeten we onszelf ook binnen de scene uitwissen als we in het dagelijks leven al gediscrimineerd worden?”, zegt Sousa da Cunha in De Volkskrant.

Beeld: Wikipedia
Bron: De Volkskrant

Een gedachte over “Gaypride een feest van blote bovenlijven, strings en leeroutfits? Statistieken spreken dat tegen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: