KU Leuven zoekt deelnemers voor onderzoek over seksueel verlangen

Doctoranda Sofia Prekatsounaki van de KU Leuven onderzoekt seksueel verlangen. Momenteel is ze specifiek op zoek naar homoseksuele mannen. “Het liefst momenteel in een relatie maar dat is niet noodzakelijk.”

Deelname wordt gecompenseerd met 10 euro.

Doel van de studie

Deze studie maakt deel uit van een groter onderzoeksproject dat als doel heeft om beter te begrijpen hoe seksueel verlangen binnen een relatie werkt, en waarbij we ons willen richten op heteroseksuele, homoseksuele en lesbische relaties. In al deze relatiecontexten zijn we geïnteresseerd in de manier waarop twee partners met elkaar omgaan en hoe die interacties hun seksueel verlangen voor elkaar beïnvloeden.

Eén manier waarop we inzicht willen krijgen op de interactieprocessen die bij het ontstaan van seksueel verlangen een rol spelen, zijn individuele interviews. Individuele interviews zijn één-op- één persoonlijke gesprekken die als doel hebben om gedetailleerde informatie te verzamelen over welke koppelinteracties relevant zijn voor seksueel verlangen binnen een vaste relatie en hoe het verlangen voor elkaar door deze interacties wordt beïnvloed.naar het aanmeldingsformulier

Wie kan er mee doen?

Mannen tussen de 18 en 45 jaar die momenteel óf minstens één keer in het verleden een vaste, monogame relatie van minimaal 6 maanden hebben (gehad) met een partner van hetzelfde óf het andere geslacht, en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar die momenteel óf minstens één keer in het verleden een vaste, monogame relatie van minimaal 6 maanden hebben (gehad) met een partner van hetzelfde geslacht*. Voor alle deelnemers geldt dat zij met de betreffende partner (manuele, orale, vaginale of anale) seks hebben (gehad), Nederlands spreken en woonachtig zijn in Vlaanderen of Nederland.

Verloop van de studie

Deelnemers die zich voor de studie aanmelden, worden uitgenodigd om een online formulier in te vullen met demografische informatie. Vervolgens worden zij telefonisch benaderd om het individuele interview te plannen. Tijdens het interview ga je aan de hand van een aantal vragen  met de onderzoeker in gesprek. Het  interview zal 60-90 minuten duren.

Risico’s/Ongemakken

Voor zover ons bekend houdt deelname aan dit onderzoek geen risico’s in voor de deelnemers. De gegevens worden anoniem verwerkt zodat je privacy volledig gegarandeerd blijft (zie verder). Het enige ongemak dat met dit onderzoek verbonden is, is dat je geconfronteerd wordt met vragen over een erg persoonlijk en intiem onderwerp en dat de mogelijkheid bestaat dat je de confrontatie met een bepaalde vraag niet prettig vindt.

Voordelen

Voor jouw deelname aan deze studie krijg je een compensatie van 10 Euro.

Daarnaast draag je bij tot een wetenschappelijk onderzoek naar een belangrijk aspect van seksualiteit in de context van een partnerrelatie. Het identificeren van factoren die seksueel verlangen beïnvloeden kan zowel voor hulpverlening als voor seksuele educatie waardevol zijn en helpen om de seksualiteitsbeleving van koppels te verbeteren.

Deelname

Je deelname gebeurt op vrijwillige basis.

Vertrouwelijkheid

Om de data die we via het interview verwerven te kunnen analyseren, wordt het gesprek opgenomen (alleen audio). Deze opname wordt alleen beluisterd door de hoofdonderzoeker en haar supervisor en dient als basis om een letterlijk transcript te kunnen maken van het hele gesprek. Bij het maken van het transcript worden de antwoorden zonder herkenbare persoonsgegevens genoteerd en ook de verwerking van de data nadien verloopt op een volledig anonieme manier. Behalve de aanwezigen bij het onderzoek, kan niemand ooit te weten komen wie wat tijdens het onderzoek heeft gezegd.

*Vrouw met mannelijke partner? Houd de website in de gaten voor aankomende studies waar je welkom bent om deel te nemen! Je kan je ook je email adres achterlaten om een herinneringsmail te ontvangen wanneer die studies van start gaan.

Geïnteresseerden kunnen zich hier melden.

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: