Mister Gay Belgium 2019 Matthias De Roover vaart mee op EURO2020-voetbalboot Canal Parade Pride Amsterdam

Mister Gay Belgium 2019 Matthias De Roover (26) vaart morgen, zaterdag, mee op de EURO2020-voetbalboot tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam. De Roover voetbalt bij FC Eksaarde in Lokeren, in derde provinciale in Oost-Vlaanderen.

Zowel in Nederland als in België zijn er geen openlijk homoseksuele profvoetballers. En als De Roover prof was geweest? Zou hij dan zijn coming-out hebben gedaan? “Waarschijnlijk was ik uit de kast gekomen, al had het ook wel wat langer geduurd”, vertelt hij aan DeGaykrant.nl.

De eerste

“Je krijgt namelijk automatisch het stempel van ‘de eerste openlijke gay profvoetballer’. Je wordt een rolmodel, een ambassadeur. Zonder dat je dat wilt. Dat kan en wil niet iedereen. Maar iemand moet de eerste zijn. Daarna kunnen er grote stappen gezet worden.”

De Roover werkt samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) over het onderwerp. “Dat ouders er met hun kinderen over gaan praten. Dat het niet per se slecht hoeft te zijn en dat zij zeggen: kijk maar naar het verhaal van Matthias.”

“Natuurlijk is er daarbij een groot verschil tussen het amateur- en het profvoetbal. Profvoetballers hebben te maken met supporters, transfers en carrières. In het amateurvoetbal is het allemaal een stuk amicaler. Verder ga ik met de Belgische voetbalbond een campagne doen tegen discriminerende spreekkoren zowel gericht tegen bijvoorbeeld allochtone voetballers als tegen holebi’s en transgenders.”

Sensibilsering

Het gebeurt dat er sancties komen bij homofobe commentaren in het voetbal, zoals bij de casus-Leandro Trossard van KRC Genk

“Trossard heeft een boete gekregen van de Belgische voetbalbond. Ik zou zeggen: laten we met hem en homoseksuele voetbalfans samen gaan zitten. Het gesprek aangaan. Maar zo’n vorm van sensibilisering is gewoon ingewikkelder dan sancties uitdelen. Daar wil ik aan werken”, bepleit De Roover. 

Beeld: Mister Gay Belgium
Bron: DeGaykrant.nl

%d bloggers liken dit: