VIDEO | Sp.a eert voortrekkers LGBT-beweging tijdens deelname Antwerp Pride-parade

De sp.a maakt vandaag haar thema voor de Antwerp Pride 2019 bekend. ‘Voortrekkers‘, zo luidt de slogan waarmee de socialisten deelnemen aan de parade van zaterdag 10 augustus. 

Op die manier wil sp.a zowel individuen als organisaties eren die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de holebi- en transbeweging in België.

De prideoptochten kennen hun oorsprong vijftig jaar geleden, toen de Stonewall Inn-rellen plaatsvonden in New York. “Dit was een protestactie nadat de politie hardhandig had opgetreden tegen bezoekers van een homoclub. Stonewall symboliseert zo een kantelmoment in de emancipatiestrijd van homo’s, lesbiennes en transgenders. Ook het thema voor de Antwerp Pride dit jaar, ‘RIOT‘, verwijst naar deze gebeurtenis”, aldus sp.a in een persbericht.

Voortrekkers

Het gaf de sp.a Antwerpen inspiratie om zelf eens te kijken naar onze Belgische ‘voortrekkers’. 

“We herdenken dit jaar immers niet enkel de Stonewall Riots. Exact veertig jaar geleden vond onze eigen eerste nationale holebimanifestatie plaats. Op 5 mei 1979 werd er de Internationale Homodag georganiseerd als betoging tegen Artikel 372 bis van het Strafwetboek.”

Dat artikel bestrafte homoseks met minderjarigen. Heteroseks kon al vanaf 16 jaar. 

Sint-Jansplein

De actie ging ook door op het Antwerpse Sint-Jansplein. “Haast symbolischer kan niet: dit jaar start de Antwerpse pride voor het eerst op datzelfde Sint-Jansplein. Dat de Pride nu ook doorgaat waar veertig jaar geleden enkele dappere voortrekkers het voortouw namen, maakt het evenement extra bijzonder.”

Tom Meeuws, voorzitter van sp.a Antwerpen en schepen voor gelijke kansen in Antwerpen, is dan ook erg opgetogen. 

“Veertig jaar geleden stonden op dezelfde plek gewone Antwerpenaren naast emancipatorische organisaties en progressieve politici letterlijk op de barricade voor de rechten van alle LGBT’s. Zij zorgden toen onder meer voor een radicale doorbraak met de antidiscriminatiewet en de openstelling van het huwelijk en adoptie voor iedereen. Socialistische politici hebben in het parlement het voortouw genomen. Daarom eren we ook de Belgische voortrekkers op de dag van de Pride.”

Affiches

Concreet ontwierp sp.a Antwerpen affiches als eerbetoon aan deze Belgische voortrekkers. Deze posters zijn een knipoog naar de oorspronkelijke posters van de Internationale Homodag, naast de herkenbare regenboogvlag. 

Dezelfde elementen komen ook terug op de wagen waarmee de socialisten deelnemen aan de parade. Tijdens de pride zelf zullen ook stickers uitgedeeld worden met de slogan “Ik trek mee”. 

“Iedereen kan immers een voortrekker zijn in de strijd voor gelijke kansen”, beklemtoont Tom Meeuws.  

Iedereen die steun wil tonen aan de pioniers van zowel vroeger als vandaag kan deze poster ophangen. Ze zijn gratis te verkrijgen bij het kabinet van de schepen aan Wisselstraat 14, 2000 Antwerpen, het algemeen kantoor van de sp.a Antwerpen aan de Ommeganckstraat 47-49 2018 Antwerpen of via mail bij stefvonk@gmail.com.

Beeld: DrCarl, Pixabay

Een gedachte over “VIDEO | Sp.a eert voortrekkers LGBT-beweging tijdens deelname Antwerp Pride-parade

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: