Lesbisch koppel aangevallen op straat en homokoppel bespuugd door Uber-chauffeur tijdens Pride Amsterdam

Tijdens Pride Amsterdam hebben zich minstens twee holebifobe en gewelddadige incidenten voorgedaan. Een lesbisch koppel werd in elkaar geslagen en een homopaar werd uitgescholden en bespuugd door een Uber-chauffeur. 

COC Nederland heeft contact opgenomen met de slachtoffers om hen te ondersteunen. De belangenvereniging dringt er bij de regering ook al een tijd op aan om te komen met een actieplan tegen holebifoob en transfoob geweld.

Lesbisch koppel in elkaar geslagen

Het lesbische paar werd zaterdagochtend in het centrum van Amsterdam door twee mannen op een scooter in elkaar geslagen. De vrouwen liepen hand in hand in de Zandstraat

Een van de mannen op de scooter riep hen toe: “Oh, jullie zijn zo hot, mogen we met jullie meedoen?”, waarop een van de vrouwen antwoordde: “Rot op, rijd gewoon door”. 

Reden voor de mannen af te stappen en de vrouwen in het gezicht te slaan. De vrouwen lopen beide blauwe plekken, een kapotte lip en een gezwollen neus op. Ze noemen het een traumatische ervaring. Een van hen stelt dat ze ‘geluk’ hebben gehad. “Dit had zoveel erger kunnen uitpakken.”

Beide vrouwen hebben aangifte gedaan bij de politie, maar die meldde volgens hen dat de kans dat de daders worden gepakt klein is omdat er geen kenteken van de scooter bekend is. 

Politiewoordvoerder Jelmer Geerds laat in een reactie aan Het Parool weten dat de politie uitgebreid onderzoek doet, onder anderen door het bekijken van camerabeelden in het gebied. “Het is een voorbarige conclusie om te stellen dat de kans dat de daders gepakt gaan worden zeer klein is. Feit is dat op dit moment de aanknopingspunten niet overvloedig zijn, maar dat doet niets af aan het feit dat we deze zaak grondig onderzoeken en de verantwoordelijken voor deze mishandeling absoluut willen aanhouden”, aldus Geerds.

Homokoppel uitgescholden en bespuugd door Uberchauffeur

Afgelopen zondag werd een homopaar na een Pride-feest uitgescholden worden voor “kankerhomo’s” door een Uber-chauffeur. Die wilde het homopaar niet in zijn taxi en zei dat ze moesten “opkankeren”. 

Nadat de beide mannen uitgestapt waren werden ze door de agressieve en intimiderende Uber-chauffeur ook het gezicht gespuugd.

Een van de mannen zegt tegen AT5 dat het voorval hem heeft getraumatiseerd en geshockeerd. “Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Dit is onaanvaardbaar”, zegt hij. Zijn vriend voegt daar aan toe dat hij nooit had verwacht dat hen zoiets zou overkomen. “En al helemaal niet tijdens de Pride!”

Beide mannen hebben bij Roze in Blauw aangifte gedaan en krijgen daarbij ook ondersteuning van COC Amsterdam. De homopaar heeft het voorval ook bij Uber gemeld. Dat lukte hen overigens niet met de ‘discriminatieknop die Uber net voor Pride Amsterdam op de app heeft laten installeren. Een Uber-woordvoerder laat aan AT5 weten: “Wij nemen deze klacht uiterst serieus en zijn dit incident aan het onderzoeken, zodat ze passende maatregelen kunnen nemen.”

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Lesbisch koppel aangevallen op straat en homokoppel bespuugd door Uber-chauffeur tijdens Pride Amsterdam

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: