Sam Van de Putte: “Pride is een feest van de diversiteit, een diversiteit waar niet iedereen mee omkan”

Steve Herman (Vlaams Belang) uit Aalst noemt prides “walgelijk”. Hij geeft daarbij ook collega Sam Van de Putte (sp.a) een sneer. Van de Putte reageert. 

Van de Putte is gemeenteraadslid in Aalst, lid van Regenboog.rood en de Europese koepel van LGBT-socialisten Rainbow Rose. 

“Wie aangesproken wordt, reageert. Regenboogvlaggen op de wangen, uitbundig dansen en kijken naar halfnaakte mensen. Voor velen lijkt dit het enige waar de pride om draait. Maar de pride betekent veel meer dan dat. De gayprides dit jaar herinneren ons vooral aan de Stonewall Inn-rellen, nu vijftig jaar geleden. Een kantelpunt in de moderne strijd voor gelijke rechten voor de LGBTQI-gemeenschap wereldwijd”, reageert Van de Putte. 

Blijven strijden

“Om een betere toekomst voor iedereen te creëren blijven we het verleden herinneren door dag in dag uit op de barricaden te staan. De LGBTQI-gemeenschap en hun medestanders strijden samen voor sociale rechtvaardigheid, voor gelijke kansen en voor de vrijheid om te zijn wie je bent, waar je ook bent.”

“Die vrijheid is nog lang niet evident. Noch in de vooruitstrevende Europese landen, waar holebi’s en transgenders nog steeds uitgescholden en in elkaar geslaan worden.”

“Noch in Oost-Europese landen waar we soms zelfs geweigerd worden op café en dus niet gewenst zijn. Buiten Europa zijn er talrijke voorbeelden van arrestaties, verdwijningen en folteringen waarvan het haar recht op onze armen staat. Want, telkens dit nieuws ons bereikt denken we dat dit ook ons kan overkomen. De onderdrukking die al jaren speelt is vandaag nog net zo aanwezig als jaren geleden.”

“Holebi’s en transgenders worden nog steeds gehaat, vernederd, onderdrukt, mishandeld en zelfs vermoord om wie ze zijn. We kunnen na een avond uit nog steeds niet naar huis, zonder de angst dat ons iets wordt aangedaan. Gewoon omdat we zien wie we zijn.” 

Wat is normaal?

“Wie bepaalt trouwens wat er ’normaal’ is? Er heerst nog zoveel schijntolerantie, mannen en vrouwen durven niet hand in hand te lopen, want we weten allemaal wat de gevolgen kunnen zijn. Uitspraken als ‘je mag wel homo zijn, maar ik wil het niet zien’ zijn daar een levendig bewijs van. Wie beweert dat een pride niet helpt moet zich dringend afvragen waarom we nog steeds strijdvaardig en in alle kleuren en geuren op straat komen.”

De uitspraak van de Aalsterse Vlaams Belang voorzitter bewijst nog maar eens dat ‘onze mensen’ waar zijn partij het zogezegd voor opneemt maar een zeer klein groepje is. De pride is een feest van de diversiteit, een diversiteit waar niet iedereen mee omkan.”

Antwerp Pride 

“Zaterdag, tijdens de Antwerp Pride, sta ik opnieuw op de eerste rij. Uitspraken van Vlaams Belang mandatarissen zoals die van Steve Herman, Filip Brusselmans en Dominique Sneppe tonen aan dat extreem-rechts maar al te graag onze hard bevochten rechten opnieuw wil afnemen.”

“Wie zich bovendien afvraagt waarom sp.a elke vorm van samenwerking met het Vlaams Belang verwerpt, moet gewoon even de Facebook-posts van Steve Herman en zijn collega’s lezen. Wij kiezen voor mensen, niet tegen mensen. In al hun kleuren en geuren.”

Beeld: Sam Van de Putte (Facebook)

%d bloggers liken dit: