Saquib Ahmad over zijn workshop ‘Gay Boys To Men’: “Bij holebi’s zit de schaamte veel dieper”

Op zaterdag 5 oktober organiseert Sensoa in Antwerpen de workshop ‘Gay Boys To Men‘ in samenwerking met Saquib Ahmad, stichter van Fighting Fear. Als therapeut is Saquib gespecialiseerd in trauma, maar hij organiseert ook trainings en workshops. 

Saquib Ahmad is 33, woont in Brussel maar is van Brits-Pakistaanse afkomst.

Waarom ‘Gay Boys To Men’?

Saquib: “De idee voor de workshop spookte al een tijdje door mijn hoofd. Een groot deel ervan is gebaseerd op mijn eigen identiteitscrisis toen ik opgroeide. Als jongen worstelde ik met mijn seksualiteit en met mijn cultureel-religieuze achtergrond, maar ook met wat van me verwacht werd als jongen en later als man in een omgeving waarin heteroseksuele mannelijkheid de norm was. Terugkijkend op dat gevecht wou ik graag mijn ervaringen en wat ik eruit had geleerd delen met andere homo- en biseksuele mannen. Maar het was toen ik verhuisde naar Brussel dat ik de tijd vond om er werk van te maken. Ik benaderde RainbowHouse Brussels en kreeg van het een ruimte ter beschikking.”

“Ik kreeg mijn opleiding in het Verenigd Koninkrijk, waar goede mentale gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar is, aan terugbetaling. Dat is in België, en de meeste andere landen, niet het geval. De hoge kostprijs verhoogt de drempel naar therapie. Met workshops zoals ‘Gay Boys To Men’ kan ik mensen bereiken die anders nooit die stap zouden zetten en hen inzichten over mentale gezondheid aanreiken.”

In ‘Gay Boys To Men’ heb je het vaak over schaamte. Waarom speelt schaamte zo’n grote rol bij homo- en bimannen?

Saquib: “ Iedereen ervaart schaamte, maar bij holebi’s zit de schaamte veel dieper. Tijdens het opgroeien verbergen we onze seksualiteit, we houden het geheim voor onze ouders, voor klasgenoten, soms zelfs voor onszelf. Dat gaat gepaard met veel angst, stress en woede. Als kind hebben we soms het gevoel dat we niet goed genoeg zijn, dat we geen liefde verdienen, dat we verkeerd zijn. Dit kan in ons volwassen leven een rol spelen in de manier we omgaan met seks, met relaties, met probleensituaties. Schaamte kan ons ertoe brengen om nooit tevreden te zijn met onszelf of met anderen, kan leiden naar verslavingen. Het ligt aan de basis van mentale gezondheidsproblemen.”

Je eerste workshop was een onverwacht succes, was het niet?

Saquib: “Oh ja, absoluut! Toen ik ‘Gay Boys To Men’ aankondigde op Instagram en Facebook, kreeg ik al snel meer dan 60 inschrijvingen. Uiteindelijk heb ik mensen moeten weigeren, de workshop was compleet volzet. De respons was hartverwarmend, in de evaluatie scoorden we 4,2 op 5. Er is duidelijk een grote behoefte om te praten over onderwerpen zoals schaamte, verslaving en seks. Mannen die de workshop bijwoonden vertelden me dat ik gevoelige snaren bij hen had geraakt. Anderen vonden dan weer dat ik het wat te veel over jeugdtrauma’s had, maar dat is nu eenmaal waar de wortels van ons schaamtegevoel te vinden zijn.”

Wat kunnen mensen verwachten van ‘Gay Boys To Men’?

Saquib: “De workshop kan je helpen begrijpen waar gevoelens van schaamte vandaan komen, hoe die zich ontwikkelen en een invloed hebben op onze relaties en op hoe we met mekaar omgaan in de community. De groep is beperkt tot 25 à 30 deelnemers. Er is ruimte voor oefeningen en discussie. Ik geef ook veel voorbeelden uit de ervaringen van homo- en bimannen waarmee ik heb gewerkt. Alles samen duurt het 4 uur, maar ik beloof dat het interactief zal zijn, en dat we samen plezier zullen maken.”

‘Gay Boys To Men’
Saquib Ahmad, Fighting Fear
Zaterdag 5 oktober 2019, 13.00 tot 17.30 uur, in De Winkelhaak, Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen (vlakbij Antwerpen-Centraal)
Taal: Engels Inschrijving: 5 euro pp, reservatie verplicht: https://bit.ly/310PWuC

Beeld: Fighting Fear
Tekst: Sensoa

2 gedachten over “Saquib Ahmad over zijn workshop ‘Gay Boys To Men’: “Bij holebi’s zit de schaamte veel dieper”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: