Kyra Gantois: “Als je Vlaamse vlag weghaalt, dan ook de pridevlag”

Klimaatactiviste Kyra Gantois is het niet eens met de beslissing van Pukkelpop om vlaggen van de Vlaamse Beweging weg te halen. 

“Gaan veralgemenen en ineens al de vlaggen weghalen… dan maak je er weer een politiek getint drama van, terwijl dat niet uitmaakt of die jongeren een Vlaamse vlag bij hebben of een vlag van Groen… dan moeten ze ook de pridevlaggen gaan weghalen?”, tweette ze.

Collega-klimaatactiviste Anuna De Wever kreeg het op Pukkelpop hard te verduren. Nadat ze met aaplaus én boegeroep werd onthaald, werd zij en haar entourage belaagd. De daders bleken uit flamingante hoek te komen. 

Regenboogvlag aan Het Steen, Antwerpen

Vlag

Er ontstond discussie over vlaggen. Pukkelpop besliste vlaggen van de Vlaamse Beweging – die het festival ‘collaboratievlag’ noemde – te verbieden. De vlag van de Vlaamse Beweging verschilt van de officiële vlag van Vlaanderen (foto boven). De officiële Vlaamse Leeuw heeft rode klauwen en een rode tong, die van de Beweging zwarte klauwen en een zwarte tong.  

Tegen dat weghalen protesteert Gantois. Ze neemt ook wat afstand van haar ex. “Niks persoonlijk tegen Anuna De Wever, maar ik ben het wel een beetje beu dat we gezien worden als éénzelfde persoon. Ik heb een eigen leven met een eigen mening en ik ben het ook soms totaal niet eens met die van haar.”

“Maar het is ook niet moeilijk om gewoon respect te hebben voor elkaar. Het niet eens zijn met een mening of een actie oké, maar boegeroep en met bier gooien? Heel kinderachtig moet ik wel zeggen.”

Excuses

Intussen kwamen er verontschuldigingen van Pukkelop over flaggate.

“Na grondig overleg met burgemeester Steven Vandeput wenst de organisatie zich te verontschuldigen voor de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping van Pukkelpop”, verklaarde woordvoerder Frederik Luyten. “Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is ongeacht geslacht, taal, politieke overtuiging, religie, levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd, seksuele gerichtheid, raciale of etnische oorsprong.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Het Nieuwsblad, Twitter, Gazet van Antwerpen

%d bloggers liken dit: