Transgenders riskeren net als vrouwen minder pensioen te ontvangen

Net als vrouwen lopen transgenders het risico om (veel) minder pensioen te krijgen dan mannen. Dat stelt rechtenstudente Moira Blascetta (24) uit Maasmechelen vast in in het kader van haar masterproef voor de Universiteit Hasselt (UHasselt).

De reden? “Omdat ze soms moeten thuisblijven door de hormoontherapie en de operaties, door onbegrip van werkgevers of gewoon omdat ze nog met zichzelf worstelen”, stelt Blascetta in De Standaard

Blascetta wilde eerst het verschil tussen mannen en vrouwen bij pensioenberekening in kaart brengen. Maar omdat de antidiscriminatiewet uitgebreid is nar genderidentieit en genderexpressie, verruimde ze haar onderzoeksveld. 

Nog niet aan pensioen toe. Blascetta kwam via haar neef Christian en zijn vrienden in contact met transgenders. 

Vrouwen en transgenders

“Vrouwen gaan sneller parttime werken om voor de kinderen of de ouders te zorgen, ze hebben vaak ook slechter betaalde jobs”, verklaard de toekomstige advocate de pensioenkloof.

“Bij transgenders heb je eenzelfde fenomeen, want ook hun loopbaan wordt meer onderbroken. Omdat de hormoontherapie zeer ingrijpend is, hoorde ik van verschillende mensen. En door de operaties natuurlijk. Daarnaast vinden ze ook moeilijker werk, want niet iedereen staat er voor open. De job behouden, is een volgend probleem. Of ook: de baan willen behouden. Want doe je werk maar eens als de omgeving je voortdurend scheef bekijkt.”

500 euro

Bij vrouwen ligt het pensioen gemiddeld 500 euro lager. Voor transgenders zijn er geen harde cijfers, maar de advocate in spe wil niet wachten tot het zover is. 

“Een suggestie voor de overheid: zodra iemand een geslachtswijziging in de identiteitspapieren aanvraagt, moet dat automatisch ook gebeuren voor de diploma’s. Want als ze gaan solliciteren en ze moeten hun diploma voorleggen, dan ziet een werkgever al dat de naam verschilt. En dan zit je meteen met die moeilijke vraag: hoe komt dat?”

Beeld: Images4You, Pixabay
Bron: De Standaard

%d bloggers liken dit: