RainbowHouse Brussels organiseert discussieavond op 29 augustus over beklad fresco Ralf König

RainbowHouse Brussels organiseert op 29 augustus een discussieavond over het fresco van Ralf König.

De LGBT-muurschildering in Brussel van Ralf König wordt niet unaniem gewaardeerd. Al in 2018 werd het fresco beklad met de de woorden ‘transfobie’ en ‘racisme’. Het beeld hierboven dateert van voor de tags.

Na het incident in 2018 gebeurde niets, of toch niet in het openbaar. Er kwamen wel gesprekken. Het resultaat: het fresco blijft, inclusief tags. En er is een bord met uitleg voorzien. Dat bord komt van RainbowHouse Brussels, dat nochtans in 2015 erg blij was met fresco. 

De beslissing om de tags te laten staan stuitte op verzet. Een kwam een petitie die door iets meer dan duizend mensen is ondertekend. Ook Ralf König zelf moeide zich. Hij aanvaardt de kritiek transfoob en racistisch te zijn, niet

Discussieavond

Zoals aangekondigd komt er nu een discussieavond.

“Sinds het persbericht van 20 juni 2019 is de RainbowHouse Brussels op verschillende manieren ondervraagd geweest over de muurschildering gelegen in de Lollepotstraat. Na overleg met de betrokkenen besloot de raad van bestuur van het RainbowHouse de tags op de muurschildering te behouden en een verklarende plaquette toe te voegen. Het RainbowHouse heeft ook contact gehad met de kunstenaar, Ralph (sic) König, om hem op de hoogte te houden. Na de publicatie van het persbericht werd ook een petitie gelanceerd voor het verwijderen van tags”, stelt RainbowHouse.

Maat voor niets?

Praten kan, maar loont het de moeite? De organisatie zegt de beslissing niet te zullen terugdraaien.

“Dit betekent echter niet dat de beslissing van de raad van bestuur van RainbowHouse in twijfel wordt getrokken. Eerder een dialoog aangaan met de mensen die RainbowHouse elke dag probeert te vertegenwoordigen.”

Maar misschien komt er toch een compromis uit de bus. Kan dat nog in België

Het evenement zal gehouden worden in de Lollepotzaal, Lollepotstraat 5. Na de discussie wordt er een drankje aangeboden in de RainbowHouse-bar.

Beeld: Dennis De Roover

%d bloggers liken dit: