Homofobie stijgt in Oost-Europese landen zonder homohuwelijk of samenlevingscontract voor holebikoppels

Onderzoekers van de Hongaarse Academie der Wetenschappen stellen vast dat homofobe attitudes stijgen in landen waar holebikoppels hun gezinssituatie niet kunnen formaliseren in een huwelijk of samenlevingscontract. 

Prof. dr. Judit Takács en dr. Ivett Szalma onderzochten gegevens van 334.000 mensen tussen 2002 en 2016 in dertig landen. Ze stelden hun bevindingen voor op de algemene vergadering van de Europese Sociologische Associatie (ESA).

Vrij leven

De onderzoekers keken naar antwoorden op de stelling “homo’s en lesbiennes moeten vrij zijn hun leven te leiden zoals ze willen”. 

In de meeste steeg de acceptatie in de bestuurde veertien jaren. In Rusland, Bulgarije, Litouwen, Polen en Oekraïne daalde die. In 2016 ging in Hongarije, Litouwen en Rusland minder dan de helft akkoord met de stelling. 

“De groep postsocialistische landen zonder erkenning van holebikoppels is minder en minder tolerant voor holebi’s”, stelt professor Takács. 

Zuid-Europa

De grootste stijging is vast te stellen in Cyprus, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje, waar de acceptatiepercentages vergelijkbaar zijn aan Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk

In België gaat 84% akkoord met de stelling. 

Religie en isolatie

De onderzoekers onderzochten het effect van het leven in isolatie. Hoe vaker iemand naar een religieuze dienst gaat, hoe groter de kans dat die persoon holebifoob is. Hoe hoger de opleiding, hoe kleiner de kans.

Beeld: Wikipedia
Bron: PinkNews.co.uk

%d bloggers liken dit: