Politie Brussel onderzoekt intern laksheid bij aanpak homofobie

Politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene onderzoekt of politieagenten niet of te laks reageerden bij een melding van een homofoob incident op een terras.

Op 20 augustus rond 18 uur beledigt een vrouw de mensen op het terras van een van de homobars van de Kolenmarkt, het hart van de roze wijk in Brussel. Uitbater Frédérick da Soghe gaat hulp vragen bij twee agenten die vijftig meter verderop staan aan het commissariaat. 

Zij reageren onverschillig, vindt da Soghe, en weigeren in te grijpen. “Dat is waar we mee te maken hebben bij een homofobe aanval in Brussel”, schrijft da Soghe over die ‘laksheid’ op Facebook. 

Volgens da Soghe is het probleem structureel. De vrouw is niet aan haar proefstuk toe maar de horeca-uitbater dienen geen klacht meer in. “Het heeft geen zin.”

Da Soghe is nachtambassadeur in Brussel en betrokken bij de LGBTQI-horecavereniging. 

Beterschap?

Woordvoerder van de politie commissaris Olivier Slosse erkent het probleem. Hij zegt dat er goede contacten zijn met de LGBTQI-gemeenschap maar het gebeurt “met vallen en opstaan”. 

Opleidingen om te gaan met gender- en seksuele diversiteit zijn vrijwillig voor de politiemensen. Zo’n 300 op de 6.000 zouden die al gevolgd hebben. De opleiding opleggen, blijkt praktisch niet haalbaar.

Wanneer agenten iets fouts doen of net niets doen, kunnen sancties volgen.

Unia is wel hoopvol. Het gelijkekansencentrum stelt vast dat de politietop niet meer wegkijkt bij meldingen van homofobie. “Maar of elke agent daarom zo homovriendelijk is? Om dat te laten doorsijpelen, zullen inspanningen nodig blijven”, zegt woordvoerder Bram Sebrechts.

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Morgen

%d bloggers liken dit: