Servië, met een lesbische meemoeder als premier, verbiedt ivf voor holebikoppels

Servië verbiedt de facto in-vitrofertilisatie (ivf) bij holebikoppels. Specifiek verbiedt minister van volksgezondheid Zlatibor Lončar iedereen die de laatste vijf jaar “een geschiedenis van homoseksualiteit” heeft om “reproductieve cellen” te doneren voor ivf, kunstmatige inseminatie of zelfs laboratoriumonderzoek.

Het cynische aan deze maatregel? Eerste minister Ana Brnabić is niet alleen lesbisch, ze is ook de facto meemoeder van de zoon van haar partner Milica Đurđić. Officieel is het niet geweten, maar allicht trok Milica Đurđić naar het buitenland voor ivf.

Overigens is het gezin Brnabić-Đurđić niet erkend en heeft de premier geen formele band met het kind. 

Klacht

Verschillende LGBT-organisaties hebben al klacht ingediend tegen de maatregel. 

Servisch commissaris voor de Bescherming van Gelijkheid Brankica Janković moet nog een formele uitspraak doen over het ministerieel besluit. Maar ze noemde maatregel al “erg controversieel”.

Ana Brnabić

Ana Brnabić is niet populair bij LGBT’s in Servië. Ze is niet verkozen maar benoemd. Mogelijk is ze een excuus voor pinkwashing, om aan de Europese Unie te tonen dat Servië goed bezig is. 

Maar al heeft ze weinig speelruimte in een macholand dat niet lang geleden in een burgeroorlog verwikkeld was, toch zeggen critici dat ze te weinig doet voor holebi’s en transgenders. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Radio Free Europe / Radio Liberty

Een gedachte over “Servië, met een lesbische meemoeder als premier, verbiedt ivf voor holebikoppels

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: