Eerste LGBTQ-manifestaties in Kazachstan?

Op 22 augustus heeft een LGBTQ-activist een aanvraag ingediend om LGBTQ-betogingen te houden in Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan in Centraal-Azië, en in de grootste stad Alma-Ata (Almaty).

Nur-Sultan is sinds 22 maart 2019 de naam van wat vroeger Astana heette. 

Ajdar Jelkejev hoopt op beide plaatsen 1.000 mensen te mobiliseren, vertelt hij aan specialist in LGBT-kwesties in postcommunistishe landen Rémy Bonny. Jelkejev is coördinator van UNI, de eerste MSM-organisatie in Kazachstan. MSM staat voor mannen die seks hebben met mannen: homo- en biseksuele mannen dus. 

Conservatief

Kazachtsta is erg conservatief. Gay datingapp Planet Romeo plaatst het land op de 118de plaats op 120 op de Gay Happiness Index in 2015.  

Jelkejev wil een dialoog starten tussen de overheid en holebi’s en transgenders. Die is er nu niet.

Beperkte kansen

De kans is klein dat Jelkejev toelating krijgt. Hoewel Artikel 32 van de Grondwet vrijheid van vreedzame vereniging garandeert, is dat geen geen garantie. 

Artikel 14 § 2 van de Grondwet verbiedt discriminatie. In 2015 maakte het Grondwettelijk Hof een poging om een verbod op homopropaganda hiermee ongedaan. 

Jelkejev diende gewoon een aanvraag in. “Het is geen dagvaarding. Ik hoop dat de stadsbesturen de regels van het land volgen.”

De LGBTQ-activist probeerde UNI te registreren, maar die werd geweigerd. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Rémy Bonny

Een gedachte over “Eerste LGBTQ-manifestaties in Kazachstan?

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: