Atlete Gitte Haenen getuigt over coming-out

Gitte Haenen (33) is atlete. Paralympisch atlete. Bij Out For The Win getuigt ze over haar coming-out. 

“In mijn sportclub wordt er eigenlijk niet echt over holebi’s gebabbeld”, vertelt  Haenen. “We zijn met onze sport bezig en zijn dus ook gefocust op de doelen die we proberen te halen. Momenteel ligt mijn focus op het WK in Dubai in november 2019. De prestaties die we daar neerzetten, zijn bijzonder belangrijk voor de kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020.”

Coming-out

“Toen ik 19 jaar was, zat ik heel erg in de knoop met mezelf en ben ik voorzichtig uit de kast gekomen. In mijn sportclub hadden ze het eigenlijk sneller door dan ikzelf dus veel vertellen was er niet meer aan. Ik ben met mijn teamgenoten en trainster voor de eerste keer naar een holebifeestje geweest.”

“Na die eerste keer ging ik meermaals met hen mee als ik geen wedstrijden had, maar ik vind mezelf niet specifiek out als atleet. Ik ben uiteindelijk gewoon wie ik ben en je kan niet kiezen op wie je verliefd wordt. Als mensen mij nu vragen of ik een partner heb, dan ben ik altijd eerlijk, maar ik zal mezelf niet voorstellen als ‘Gitte de lesbische’.” 

“Ik wil dat de mensen weten wie ik ben door de prestaties die ik neerzet en niet door mijn geaardheid. Hetero’s moeten zich toch ook niet zo voorstellen? Mijn geaardheid is maar een deel van wie ik ben en dat deel maakt mij niet anders of zorgt er niet voor dat ik andere waarden en normen heb in het leven.”

Reacties

Haenen kreeg “niet echt” negatieve reacties.

“Toen ik bezig was met mijn sportopleiding was ik wel niet uit de kast. Er was nog niet echt een goede gelegenheid of gespreksonderwerp geweest waarbij ik dat had kunnen vertellen en daarnaast wilde ik niet dat er negatieve opmerkingen zouden komen van andere meisjes. We hadden regelmatig lichamelijk contact tijdens onze lessen en ik wilde vermijden dat het anders zou zijn.”

Sponsors

Haenen informeert haar sponsors niet. “Simpelweg omdat ik niet vind dat dat in een sponsordossier moet staan. Het moet gaan om je capaciteiten, je doelen en prestaties. Je sponsors moeten je alleen maar ondersteunen bij wat je nog wil realiseren, met je geaardheid hebben ze weinig zaken. Los daarvan heb ik eigenlijk ook nooit negatieve reacties gekregen van sponsors die het wel wisten of te weten kwamen.” 

De volledige getuigenis kan je hier lezen

Beeld: Wikipedia
Bron: Out For The Win

%d bloggers liken dit: