Belgen hebben begrip voor transgenders, maar begrijpen non-binariteit niet

81% van de Belgen vindt dat transgender personen vrij hun leven moeten leiden zoals ze dat zelf wensen. Dat loopt gelijkaardig met acceptatiecijfers voor holebi’s. Maar bij doorvragen blijken begrip en acceptatie lager te scoren.

Çavaria nam deel aan het het Europees ‘Call It Hate‘-onderzoek.

De Vlaamse Sociaal-Culturele Verschuivingen Survey uit 2015 leert dat 66% van de Vlamingen een geslachtsaanpassende ingreep een goed idee vindt. Maar 9% zou wel de vriendschapsband beëindigen. 

Gender-niet-binair

Dar er meer is dan man en/of vrouw, is voor veel Vlamingen terra incognita. 60% van de Vlamingen vindt het belangrijk om te weten of iemand een man of een vrouw is wanneer je die persoon ontmoet en 23% zou niet met hen willen worden geassocieerd als hun gender niet duidelijk is.

29% denk dat er iets mis is met mensen die zich noch vrouw, noch man voelen.

Voorwaardelijk

“De houding ten aanzien van transgender personen is dus voorwaardelijk: je wordt meer aanvaard als je heel duidelijk de overgang maakt van het ene hokje naar het andere, dus van (cis)man naar (trans)vrouw of van (cis)vrouw naar (trans)man”, zegt Stijn Depoorter van ZIZO.

Het online magazine van çavaria gaat dieper in op de ‘Call It Hate’-resultaten.  

“Als mensen zeggen dat ze trans personen aanvaarden, bedoelen ze dus vaak enkel die groep. Zodra je buiten de hokjes valt of deze gaat combineren en gender queer bent, is er minder begrip.”

Beeld: Pexels, Pixabay
Bron: ZIZO 

%d bloggers liken dit: