Studie linkt vijf genen aan homoseksualiteit

Een studie van de Harvard Medical School in Boston geleid door dr. Andrea Ganna heeft vijf genen geïdentificeerd die kunnen leiden tot homoseksualiteit. Er is niet één homogen of meerdere homogenen die bepalen of je niet-hetero bent.

De onderzoekers bestudeerden de genetische profielen van 470.000 mensen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ze keken of bepaalde DNA-codes gelinkt waren met de seksuele activiteiten van de betrokkenen.

In de genen?

Wat bleek? Vijf genvarianten kwamen vaker voor bij zij die zeiden minstens één keer seks te hebben gehad met iemand van hetzelfde geslacht. 

“Homoseksualiteit is veel complexer dan het idee dat er één gen bestaat die alles bepaalt”, duidt prof. dr. Eric Vilain in Science. “Genetische factoren spelen een rol, maar omvatten slechts een deel van het verhaal.”

De vijf betrokken genen komen bij iedereen voor. Alleen komen ze frequenter voor bij niet-hetero’s. Een bloedtest om vast te stellen welke seksuele geaardheid iemand heeft, haalt dus niets uit.

Omgeving

Het onderzoeksteam schat dat de genvarianten slechts 8% tot 25% van de verschillen in seksuele oriëntatie tussen mensen verklaren. 

Bij mannen speelt ook het aantal oudere broers een rol. De kans bij een eerstgeborene is 3%, per oudere broer stijgt de kans met een derde. 

Gevoelig 

De zoektocht naar de genetische triggers voor homoseksualiteit ligt gevoelig. Tegenstanders vrezen dat er dan therapieën zouden worden gezocht om mensen hetero te maken.

Maar het ‘born this way‘-argument is ook emancipatorisch. Holebi’s kunnen er niets aan doen, het is geen keuze. 

“Er is is geen concluderende vaststelling in welke mate nature of nurture bepaalt hoe een homoseksueel of lesbisch persoon zich gedraagt”, zegt Zeke Stokes van LGBT-organisatie GLAAD bij LGBTQ Nation. “Homo of lesbisch zijn is een natuurlijk onderdeel van het leven.”

“De identiteiten van LGBTQ-mensen staan niet ter discussie”, zegt Stokes gepikeerd. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Het Laatste Nieuws, De Standaard, Science, LGBTQ Nation

Een gedachte over “Studie linkt vijf genen aan homoseksualiteit

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: