VIDEO | Homoseksualiteit in de genen? “Je mag zijn zoals je bent”

Deze week heeft een internationale groep genetici een onderzoek gepubliceerd over de invloed van de genen op seksuele geaardheid

“Er bestaat niet zoiets als een homogen”, zegt onderzoeker prof. dr.  Karin Verweij van de Amsterdam UMC. “Er zijn waarschijnlijk duizenden genen betrokken bij homoseksueel gedrag, die allemaal kleine effecten en meerdere functies hebben. De genen spelen mogelijk ook een rol bij andere persoonlijkheidskenmerken zoals het openstaan voor nieuwe ervaringen.”

De onderzoekers maken duidelijk dat behalve genen ook omgevingsinvloeden – zoals bijv. de biochemische processen in de baarmoeder – individuele verschillen in seksueel gedrag verklaren. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het onmogelijk is om op grond van DNA te voorspellen of iemand hetero-, homo- of biseksueel is. 

Een DNA-test zal dus niet helpen.

Activisme

“Dit onderzoek bevestigd dat genen een rol spelen bij seksuele oriëntatie. Dat is interessant, maar eigenlijk wisten we dat al wel. Dat was namelijk ook al gebleken uit kleinschaliger onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd”, zegt COC Nederland-voorzitter Astrid Oosenbrug

“Ons gaat het vooral om de strijd tegen geweld en discriminatie van LHBTI’s en het bevorderen van de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Dat seksuele diversiteit een natuurlijke oorzaak heeft kan ons daar wel bij helpen – bijvoorbeeld bij het verbieden van homogenezingstherapieën”.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: