Kruisbestuiving tussen Strictly Come Dancing en RuPaul’s Drag Race

Vanavond begint het nieuwe seizoen van het succesvolle BBC One-programma Strictly Come Dancing. Daarin krijgen bekende Britten latin- en ballroomdansen aangeleerd van professionele dansers. Iedere week bepalen de jury en het publiek samen wie afvalt. Opvallende kandidate dit jaar is de Amerikaanse zangeres en presentatrice Michelle Visage, die al sinds het derde seizoen jurylid is in de populaire dragqueenwedstrijd RuPaul’s Drag Race.

Paradepaardje

Strictly Come Dancing is het paradepaardje van BBC One en wordt zaterdagavond in prime time uitgezonden. Miljoenen Britten bekijken het programma met heel de familie.

Daarom wordt er nooit echt gevloekt of worden er geen obscene commentaren gegeven door juryleden, want dat leidt in het conservatieve Verenigd Koninkrijk tot klachten van kijkers. In tegenstelling wordt er subtiele gay humor in het programma verwerkt met woordspelingen, dubbelzinnigheden en vette knipogen voor de goede verstaander.

Gay icoon

Michelle Visage is bij het LGBT-publiek zeer geliefd door haar rol als jurylid bij RuPaul’s Drag Race. Daarnaast begon ze haar carrière in de ballroom scene in New York, een LGBT-subcultuur waarbij vooral Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse holebi’s en transgenders flaneren, zich uitzinnig verkleden en vogue dansen, nog voor Madonna die dansstijl bekend maakte bij het grote publiek.

Haar artiestennaam Visage dankt Michelle aan de Spaanse bijnaam ‘cara’ die ze kreeg in de ballroom scene in New York, wat ‘gezicht’ betekent. Michelle maakte daar het Franse ‘visage’ van.

Concept danswedstrijd

De presentatrice neemt het in Strictly Come Dancing op tegen 14 andere bekendheden en hun respectieve professionele danspartners. Vanavond wordt om 20.10 uur onze tijd op BBC One de lanceershow uitgezonden. Daarin worden de bekendheden aan hun danspartners gekoppeld. Het is een show met Broadway-allures met groepschoreografieën, glitter en glamour.

Daarna gaan de Britse bekendheden en de Amerikaanse Michelle Visage twee weken trainen. Vervolgens begint de afvalrace van de competitie en vlak voor Kerstmis wordt de winnaar bekendgemaakt.

Gay juryleden

Voor nog meer homogehalte zorgen de twee mannelijke en openlijk homoseksuele juryleden, dansers en choreografen Craig Revel Horwood en Bruno Tonioli. De jury wordt vervolledigd met hoofdjurylid en gewezen danskampioene Shirley Ballas. Tot slot vervangt de Zuid-Afrikaanse danseres Motsi Mabuse de ballerina Dame Darcey Bussell die tot voor kort het vierde jurylid was.

Same-sex couples

Het ziet er trouwens naar uit dat vanaf 2020 danskoppels van hetzelfde geslacht tot de mogelijkheden gaan horen. The Daily Mirror ving op dat BBC-bazen daarvoor “helemaal openstaan”. Tot nu toe hield de eerder conservatieve BBC die boot altijd af. Verder dan twee dansende mannen tijdens een groepschoreografie kwam het voorlopig niet.

Latin- en ballroomdansen zijn dan ook origineel ontstaan om vrouwelijke en mannelijke lichamelijke kenmerken in de verf te zetten en uit te spelen in de dans.

Sociale druk

De sociale druk om same-sex couples toe te laten, werd al een tijd opgevoerd door jurylid Craig Revel Horwood.

Vandaag reageert ook kersvers Motsi Mabuse heel enthousiast op het idee. Dat een niet-blanke en heteroseksuele vrouw nu ook uitgesproken voorstander van het idee is, draagt sterk bij tot de sociale druk op de BBC-top.

Hoe dan ook blijft Strictly Come Dancing op BBC One een gay feest, ook dit jaar!

Beeld: BBC One

%d bloggers liken dit: