Krijgt geschorste homoseksuele pastoor een tweede kans?

Pastoor Alain Bruyninx uit Kortessem werd in januari geschorst toen aan het licht kwam dat hij een relatie had (met een man). De aard van de relatie wordt betwist. Katholieke geestelijken dienen celibatair te blijven. Maar nu krijgt hij mogelijk een tweede kans. 

Bruyninckx trok zich tijdelijk terug in een klooster in Nederland ‘om zich te bezinnen’. “Het onderzoek is nog niet rond, maar iedereen verdient een tweede kans”, stelt het bisdom Hasselt in Het Laatste Nieuws.

Geheim

Bruyninx leerde via BullChat een kapper uit Lummen kennen. Ze begonnen iets. Maar de kapper wist niet dat Bruyninx een clericus is totdat diens moeder overleed. Op de doodsbrief stond E.H. of Eerwaarde Heer.

De kapper ging te biecht bij het bisdom. Die moest wel de pastoor schorsen.

Terug naar Limburg

Na een retraite in Nederland komt Bruyninx terug naar Limburg. Kan hij nog werken voor het bisdom? Mogelijk. “De bisschop is geen tiran en we zijn allemaal mensen die fouten maken. Ook jij en ik. Maar we willen nog niet vooruit lopen op de zaken”, aldus het bisdom.

Voor het bisdom blijkt niet zozeer de geheime relatie met een andere man het probleem, maar wel het misbruik van vertrouwen en het geheim houden voor zijn lief van zijn eigen identiteit.

Geen relatie

Bruyninx ontkende dat hij een relatie had met de kapper. Hij noemt de man “labiel”.

Afwachten hoe het verdergaat. 

Beeld: UpperHutt_NZ, Unsplash
Bron: Het Laatste Nieuws

%d bloggers liken dit: