Doctoraat over homovervolgingen in de Lage Landen dingt naar Vlaamse PhD Cup

Historicus prof. dr. Jonas Roelens (29) dingt mee naar een bekroning van zijn onderzoek in de Vlaamse PhD Cup. Zijn onderzoek? ‘Burgers & Sodomieten. Perceptie en vervolging van Sodomie in de Zuidelijke Nederlanden (1400-1700)‘.

Samen met Wannes Dupont en Elwin Hofman schreef hij ook het boek ‘Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België‘.

“Ik onderzocht de vervolging en perceptie van sodomie in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden”, vertelt Roelens op de site van de PhD Cup. PhD staat voor doctor of philosophy of niet-medische doctor. 

“Sodomie was een bijbelse parapluterm voor allerlei ‘criminele’ seksuele handelingen, waarmee voornamelijk mannelijke homoseksualiteit bedoeld werd. Dankzij mijn brede bronnencorpus (gaande van juridische tot literaire documenten) kon ik niet enkel de pieken en dalen in het vervolgingspatroon in onze contreien in kaart brengen, maar ook achterhalen hoe de brede bevolking over de zogenaamde ‘onnatuurlijke zonde’ dacht.”

Actueel

“(In)tolerantie tegenover homoseksualiteit blijft ook vandaag een actueel thema. Mijn onderzoek legt uit waarom sodomieten in het verleden vaak als zondebok gebruikt werden. Inzicht in deze exclusie-mechanismen kan onze huidige samenleving een spiegel voorhouden.”

“Het collectief geheugen van de LGBT-gemeenschap reikt meestal niet verder dan de voorbije halve eeuw. Ik wil duidelijk maken dat homo-erotische gevoelens en de verschillende reacties daarop een veel langer verleden hebben. Een verleden dat nog steeds relevant is voor hedendaagse minderheidsgroepen.”

Op 6 oktober weten we wie wint. 

Beeld: Free-Photos, Pixabay
Bron: Vlaamse PhD Cup

Een gedachte over “Doctoraat over homovervolgingen in de Lage Landen dingt naar Vlaamse PhD Cup

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: