Sam Van de Putte naar Servië om Pride Belgrado te steunen

Sam Van de Putte, gemeenteraadslid voor sp.a in Aalst, is dit weekend in Belgrado voor Belgrade Pride (Beograd Prajd). Hij maakt deel uit van een delegatie van Rainbow Rose, de Europese koepel van de LGBTQI-netwerken van de sociaal-democratische partijen.

Samen met partijgenoten uit Spanje, Duitsland, Litouwen en Estland zal hij er contact hebben met de organisatoren van de pride, vertegenwoordigers van holebiverenigingen en progressieve politici.

Ondersteunen

“We vinden het als Europees netwerk belangrijk om de pride te ondersteunen in die landen waar het nog lang niet evident is om jezelf te zijn en een pride te organiseren”, zegt Van de Putte. 

Begin juli nam ik nog deel aan de pride in Boedapest en vorig weekend gingen andere vertegenwoordigers van ons netwerk naar de pride in Sarajevo.”

Anders

“We kunnen het ons amper inbeelden hoe het is om deel te nemen aan een pride zonder dat je op weg ernaar toe al mag kenbaar maken dat je een van de deelnemers zal zijn”, legt Van de Putte de context uit.

“Er wordt sterk afgeraden om al regenboogsymbolen te dragen op weg naar het parcours. Jezelf als deelnemer aan de pride kenbaar maken wordt pas aangeraden eens je je binnen de beveiligde zone bevindt.”

Tegenstand 

De pride in Belgrado kende in het verleden heel wat tegenstand. Zo raakten de ordetroepen enkele jaren geleden nog slaags met talrijke tegenbetogers waarbij de homohaters met stenen gooiden, auto’s en bussen in brand staken en het gevecht met de politie aangingen. 

Nadien werd de pride enkele jaren op rij verboden omdat de organisatie en de politie niet konden instaan voor de veiligheid nadat ultranationalistische, homofobe en extreemrechtse organisaties ermee hadden gedreigd geweld te gebruiken tegen de deelnemers aan de parade. 

De pride mag sindsdien enkel plaatsvinden onder strenge begeleiding van duizenden politieagenten.

Servië

Servië staat gekend al eens van de meest homofobe landen van Europa. Toch heeft het land een lesbische eerste minister, Ana Brnabić, die recent met haar partner nog te gast was bij de homoseksuele premier van Luxemburg, Xavier Bettel

“De vraag is maar of dit niet puur een poging is om de daadwerkelijke staat van de holebi- en transgenderrechten in het land te verbloemen”, werpt Van de Putte op. 

Overheidsgebouwen

Het parcours van de pride loopt langs de belangrijkste overheidsgebouwen in Belgrado om meer rechten te vragen voor de LGBTQI-gemeenschap in het land. 

Concreet willen de actievoerders:

  • erkenning van holebigezinnen door middel van een samenlevingscontract;
  • bescherming van genderidentiteit;
  • actie tegen haatspraak en haatmisrijven;
  • ondersteuning van LGBT-verenigingen;
  • officiële excuses voor de vervolging van holebi’s en transgenders tot 1994;
  • educatie over LGBT-kwesties. 

“Hopelijk kan de pride zondag met haar verwachtte 2.000 deelnemers, net zoals de voorbije vijf jaar, in veilige omstandigheden doorgaan”, besluit Van de Putte.

Beeld: Sam Van de Putte, Twitter

%d bloggers liken dit: