VIDEO | Tegenstanders verscheuren regenboogvlag tijdens Pride Belgrado

Tegenstanders hebben tijdens Belgrade Pride (Beograd Prajd) in Servië een regenboogvlag verscheurd. Sam Van de Putte (sp.a) was er aanwezig met andere socialisten uit Europa.

“Sommigen mensen wilden de regenboogvlag verbranden, maar dat lukte niet”, zegt Van de Putte op Twitter. “Helaas konden hem wel verscheuren.”

Politie

Extreemrechtse activisten wilden de prideparade zondagnamiddag blokkeren en clashten daarbij met de politie. Belgrado was voor de gelegenheid afgesloten, schrijft Associated Press (AP). 

Een 150-tal tegenstanders met kruisbeeelden en/of in soutanes protesteerden tegen de pride. Minstens vijf van hen werden opgepakt. 

Ana Brnabić

Eerste minister Ana Brnabić nam deel aan de pride. Ze is lesbisch en de officieuze meemoeder van de zoon van haar partner Milica Đurđić. Holebigezinnen en dus ook meemoeders worden niet erkend in Servië. 

Brnabić mag dan wel als premier openlijk lesbisch zijn en dat is al een prestatie in een land als Servië, toch is ze niet populair bij holebi’s en transgenders. Ze komt te weinig op voor LGBT’s, is de teneur. 

Beeld: Wikipedia
Bron: AP, Sam Van de Putte

%d bloggers liken dit: