26 meldingen van holebifobie en transfobie tijdens en na Pride Amsterdam

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam kreeg tijdens en direct na Pride Amsterdam in augustus 26 meldingen van holebifobie en transfobie. Daarnaast zijn er zeven klachten over discriminatie door taxichauffeurs bekend. 

Dertien van de 26 meldingen zouden daadwerkelijk te relateren zijn aan de pride. In tien gevallen werd uiteindelijk ook echt aangifte gedaan. Daarbij wordt nog onderzocht wat er precies is gebeurd. De politie heeft inmiddels met alle slachtoffers contact gehad.

Vlekkeloos?

De politie liet na de pride nog weten dat het allemaal “vlekkeloos” en in een zeer “gemoedelijke sfeer” was verlopen. Wel werden er in het pride-weekend veertien personen opgepakt. 

De arrestaties werden vrijdag en tijdens de botenparade van zaterdag verricht. Zeven mensen werden aangehouden vanwege varen onder invloed. De andere zeven arrestaties hadden te maken met zakkenrollen, overtreden van een gebiedsverbod en het dealen van drugs.

Sancties?

Gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege (D66) vroeg het college of er maatregelen getroffen worden tegen de taxichauffeurs die zich schuldig maken aan discriminatie. 

Het college laat weten dat chauffeurs op verschillende manieren gestraft kunnen worden. Maatregelen lopen uiteen van een voorwaardelijke schorsing tot het intrekken van een vergunning. Het college benadrukt nog wel dat discriminatie een strafbaar feit is. “Vervolging, veroordeling en sanctionering ligt bij politie en het Openbaar Ministerie (OM).”

Beeld: Wikipedia
Bron: GaySite.nl

%d bloggers liken dit: