Holebi-jongeren hebben hun eerste keer seks op ongeveer dezelfde leeftijd als heterojongeren

Jonge homo’s, lesbiennes en biseksuelen hebben hun eerste keer seks op ongeveer dezelfde leeftijd als heteroseksuele jongeren. Dat blijkt uit het overzicht dat Sensoa geeft over de leeftijd waarop jongeren voor het seks hebben.

Jong & Van Zin, nu Pimento, peilde in 2017 naar de normen en ervaringen van 16-18 jarigen. Ze vonden geen verschillen in ervaring met de eerste keer seks tussen homo-, hetero-, bi- of anders-seksuele jongeren.

Seksuele carrière

Jongeren beginnen stap voor stap aan seks. Al deze stappen noemen we de seksuele carrière. Van zoenen en tongzoenen naar strelen boven en onder de kleren tot coïtus en andere vormen van seksualiteit.

In de leeftijdsgroep 15-16 jarigen had 16,4% van de jongens en 15,5% van de meisjes al geslachtsgemeenschap. In de leeftijdsgroep 17-18 jarigen had 46,5% van de jongens en 41,3% van de meisjes al geslachtsgemeenschap.

Jongeren lijken even vroeg te starten als in 2014, behalve de meisjes tussen 17-18 jaar. Zij wachten vaker met seks dan vroeger. 

Tussen de eerste tongkus en de eerste coïtus zit gemiddeld 2,7 jaar, zowel bij jongens als meisjes. Zowel bij jongeren nu als bij jongeren van eerdere generaties. Jongeren van nu zijn dus even goed voorbereid op hun eerste keer seks als de jongeren van eerdere generaties. 

Meer inzichten op de seksuele carrière

Beeld: Timothy Junes
Bron: Sensoa

%d bloggers liken dit: