België verdeeld over transgenders, Malta en Spanje kampioenen in trans* acceptatie
Malta en Spanje tonen zich kampioen wat betreft de acceptatie van transgenders. Dat blijkt uit de ‘Eurobarometer on Discrimination 2019: The social acceptance of LGBTI people in the EU‘ in opdracht van de Europese Unie. In België is acceptatie van trans* personen een polariserende kwestie.
83% van de Spanjaarden en 83% van de Maltezen vindt dat transgender of transseksuele mensen de geslachtsaanduiding op identiteitsdocumenten moeten kunnen laten wijzigen opdat het overeenkomt met hun genderidentiteit.
70% van de Belgen vindt dat ook. Opvallend: 29% van de Belgen gaat hier niet mee akkoord. Slechts 1% heeft geen mening. De vraag wekt dus uitgesproken gevoelens op.
Derde optie
Hetzelfde fenomeen is waarneembaar bij de vraag of er naast een M en V op identiteitsdocumenten een X of andere derde optie beschikbaar moet zijn voor mensen die zich nog man, noch vrouw willen noemen.
54% van de Belgen is pro zo’n derde optie, 43% is contra. Slechts 3% heeft geen mening.
Malta is hier kampioen met 67%. In Malta is er al zo’n derde optie. Spanje scoort 63%.
Ook in Nederland zijn er sterke meningen over deze kwestie. 61% is pro, 36% contra en 3% heeft geen mening.
Macht
61% van de Belgen zegt zich “helemaal goed” te voelen bij een trans* persoon als eerste minister. 17% zegt zich “matig goed” hierbij te voelen. 19% voelt zich hier niet goed bij, 2% zegt spontaan onverschillig te zijn en 1% weet het niet.
Nederland scoort het best met 85%, 8%, 1%, 0%.
Intersekse
63% van de Belgen zegt zich “helemaal goed” te voelen bij een intersekse persoon als eerste minister, 17% zegt zich “matig goed” hierbij te voelen, 17% niet goed, 2% spontaan onverschillig en 1% weet het niet.
Ook hier is Nederland kampioen met 84%, 8%, 4%, 2%, 2%.
Werk
Op het werk worden transgender en intersekse collega’s goed aanvaard in België met 71% heel comfortabel en 14% matig comfortabel bij de gedachte een trans* of inter* collega te hebben.
Beeld: Wikipedia, Timothy Junes
Pingback: België zakt naar plaats 15 op Spartacus Gay Travel Index 2020 – Be Out